Sad im ni rast nije dobar: Pali indeksi berze jer je ekonomiji dobro

23.12.2022

08:30

0

Indeksi Njujorške berze su snažno pali u četvrtak nakon što je objavljeno da je američka ekonomija zabeležila u trećem kvartalu mnogo veći rast nego što se procenjivalo

Sad im ni rast nije dobar: Pali indeksi berze jer je ekonomiji dobro
Valstrit zabrinut zbog novih kamata - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Veći rast od očekivanog investitorima na berzi je signal da mere Federalnih rezervi za „hlađenje“ ekonomije u borbi protiv inflacije imaju samo ograničen uticaj, izveštava CNN.

- Podaci širom privrednih sektora su jači, i ako postoji nešto što FED ovih dana ne bi želeo da vidi - to su bolji podaci od očekivanih - kaže za CNN Pol Hiki iz "Bespouke investment grupe".
Konačni podaci Ministarstva trgovine SAD pokazali su da je bruto domaći proizvod (BDP), najširi reper ekonomije, porastao po godišnjoj stopi od 3,2 odsto u periodu jul-septembar.

To je iznad preliminarne procene rasta od 2,9 odsto objavljene pre mesec dana. Ekonomisti, koje je anketirala kompanija za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija „Refinitiv“, predviđali su da će pokazatelj rasta ostati nepromenjen u odnosu na preliminarni podatak.

U izveštaju ministarstva se navodi da je veći rast od očekivanog posledica povećanja izvoza i privatne potrošnje, mada je njihov doprinos BDP-u delimično umanjio pad potrošnje na nove stambene jedinice.

Saopštenje Ministarstva trgovine je izazvalo pad akcija na Volstritu zbog straha da bi jači rast BDP-a od predviđenog mogao da podstakne FED da nastavi da podiže ključnu kamatu u 2023. više od očekivanja.

Akcije su zaključile trgovanje na negativnoj teritoriji, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons izgubio skoro 350 poena ili 1,1 odsto, S&P 500 je pao za 1,5 procenata, a tehnološki indeks Nasdak za 2,2 posto.

Inflacija se hladi ali ekonomija još "vruća"

FED je tokom cele godine podizao kamatne stope kako bi ohladio potražnju za robom i uslugama i smanjio inflaciju. Prema poslednjim pokazatejima, inflacija u SAD je počela da se hladi, ali je ekonomija ostala snažna.

Neka istraživanja objavljena ove nedelje ukazuju na to da više kamate FED-a ne usporavaju potrošnju preduzeća ili potrošača. Privatna potrošnja učestvuje sa više od dve trećine u ekonomskoj aktivnosti zemlje.

Nedavna anketa sprovedena među finansijskim direktorima kompanija pokazala je da trenutni nivo kamatnih stopa nije uticao na njihove planove potrošnje. Takođe, poverenje potrošača se poboljšalo u decembru, dostigavši najviši nivo od aprila, prema istraživanju „Konferens borda“.

Pored toga, poslodavci su nastavili da zapošljavaju istorijski jakim tempom, mada su se povećala i otpuštanja u nekim industrijama, posebno u tehnološkoj.

Trenutna prognoza ekonomista je da će rast u tekućem tromesečju znatno usporiti i iznositi 2,4 procenta.

Ekonomisti već duže vreme strahuju da bi mere FED-a mogle da gurnu američku ekonomiju u recesiju sledeće godine, napominje CNN.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike