Sad imamo mapu: Od Evrope 165 miliona evra za srpsku energetiku

23.12.2022

08:43

0

Vlada Srbije usvojila je „Mapu puta za podršku energetici“, i sada može da primi sektorsku pomoć za energetiku

Sad imamo mapu: Od Evrope 165 miliona evra za srpsku energetiku
Ilustracija - Copyright Pixabay

Usvajanjem „Mape puta za podršku energetici“ stekli su se uslovi za potpisivanje finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom za IPA 2023. kojim će biti obezbeđeno 165 miliona evra direktne sektorske budžetske podrške za energetiku, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dokument koji će dodatno učvrstiti institucionalni odgovor države na energetsku krizu je usvojen na predlog tog ministarstva.

- „Mapa puta“ je usredsređena na neposredne potrebe sa ciljem da se u ovim kriznim vremenima pruži podrška najugoženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, ali i nastavi putem energetske tranzicije - izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Još jednom je zahvalila Evropskoj uniji što je u vreme svetske energetske krize prepoznala važnost podrške našoj zemlji i opredelila značajna finansijska sredstva.

Usvajanje „Mape puta za podršku energetici“ je od izuzetnog značaja za dalje unapređenje energetske stabilnosti u Srbiji, ocenila je ona.

Dokument je usaglašen putem javnog konsultativnog procesa sa svim zainteresovanim stranama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, Evropskom komisijom, kao i međunarodnim finansijskim institucijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike