Nove uredbe Vlade: Veće penzije, izmene o porezu paušalaca, podrška energetici

22.12.2022

15:16

0

Autor: 24sedam

Novčani iznos isplaćivaće se penzionerima mesečno uz penziju u periodu od decembra 2022. do novembra 2023. godine

Nove uredbe Vlade: Veće penzije, izmene o porezu paušalaca, podrška energetici
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima, visini, obuhvatu penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koja predstavlja nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja.

Uredbom je propisano da se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra ove godine do novembra 2023. godine, ne prelazi iznos od 43.645,99 dinara. Novčani iznos isplaćivaće se mesečno uz penziju u ovom vremenskom intervalu.

Precizirano je i da će se korisnicima penzije smatrati i invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Uredbom o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti produžen je za još jednu godinu period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu. Ograničenje povećanja poreske osnovice najviše do 10 odsto godišnje primenjivaće se zaključno sa 2023. godinom.

Članovi vlade usvojili su dokument "Mapa puta za podršku energetici u Republici Srbiji“ koji predstavlja neophodan korak ka obezbeđivanju sektorske budžetske podrške Evropske unije Republici Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

Dokument, koji je od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetske stabilnosti u Republici Srbiji, predstavlja institucionalni odgovor na opštu energetsku krizu, kroz podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima i važnu strategiju ka tranziciji čiste energije, uključujući diversifikaciju izvora energije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike