Lepe vesti sa berze: Gas jeftiniji peti dan zaredom

22.12.2022

11:14

0

Cena gasa pada zbog meteorologa i punih skladišta

Lepe vesti sa berze: Gas jeftiniji peti dan zaredom
Gasna skladišta puna - Copyright AP Photo/Martin Meissner

Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno, pošto meteorolozi predviđaju da će temperature ostati blage tokom Nove godini, a pri tome su i zalihe u skladištima gasa obilne.

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) opala je na holandskoj gasnoj berzi za 5,1 posto na 92,75 evra po megavatsatu na trgovanju u 10:12 časova, prenosi "Blumberg".

Cena pada neprekidno peti dan ali praktično i duže, jer značajniji dnevni rast je poslednji put bio 7. decembra, na 149 evra. Otad je gas pojeftinio za ogromnih 38 odsto.

Na sadašnjem nivou cena je bila sredinom juna, kada je počeo vrtoglav rast na avgustovskih 346 evra.

Cene gasa u Evropi su na silaznoj putanji u poslednje dve nedelje zahvaljujući blagom vremenu koje je smanjilo potražnju za gasom. Pored toga, industrijska potrošnja gasa, koju su visoke cene gasa u ranijem periodu godine već zauzdale, smanjena je ovih dana što je uobičajeno tokom sezone praznika.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa se "normalizuje"

 

Snabdevanje utečnjenim prirodnim gasom (LNG) je i dalje snažno, ka severozapadnoj Evropi plovi flotila tankera, a Nemačka pokreće dva nova uvozna gasna terminala, dodaje se u tekstu.

Ipak, trgovci pomno prate tržišne prilike zbog eventualnih signala o zaokretu isporuka gasa jer je razlika u cenama između Evrope i Azije i dalje tesna.

Američki izvoznici LNG-a smatraju da će prodaja u februaru biti podjednako isplativa u oba regiona, dok će u Evropi biti unosnija u martu, zbog više cene koja se zasad nudi, navodi "Blumberg".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike