Rate kredita rastu i u januaru, ali sledi olakšanje: Evo kada će stati

07.12.2022

06:30

0

Autor: S. G.

Od juna ove godine građanima koji su zaduženi u evrima porasle su rate kredita za po nekoliko desetina evra, pa i više. Ipak, tome sledi kraj

Rate kredita rastu i u januaru, ali sledi olakšanje: Evo kada će stati
Kada će stati rast rata kredita u evrima - Copyright Profimedia Pixabay

Iako građane Srbije, koji su zaduženi u evrima, u januaru čeka još jedno u nizu povećanja kamatnih stopa i rast rate kredita, nakon toga mogu se nadati "smirivanju“. To, u prevodu, znači da će se kamate, nakon januara 2023. zadržati na postojećem nivou i da će se situacija na tržištu novca stabilizovati. Barem tako smatraju ekonomski analitičari i bankari.

Podsetimo, Evropska centralna banka (ECB) imala je tri povećanja kamatne stope ove godine, dok pre toga kamata nije povećavana sedam godina. Takav potez bio je neophodan zbog sve većeg rasta inflacije. Poslednje povećanje bilo je u oktobru, kada je ECB podigla referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto.

Usklađivanje na tri ili šest meseci

Porast kamata ECB utiče na poskupljenje zaduživanja u evrima, pa posredno i na kredite koje imaju građani Srbije, a koji su indeksirani u evrima.

Nova odluka ECB o kamatnim stopama biće 15. decembra, a stručnjaci smatraju da će se one i tada povećati, ali za 0,5 odsto. Kako banke u Srbiji periodično usklađuju kamate kredita indeksiranih u evrima, tako će se rast kamata ECB nakon par meseci odraziti i na evro-pozajmice naših građana.

Većina banaka u Srbiji kamatne stope kredita u evrima usklađuje na šest ili na tri meseca, a poslednje u ovoj godini očekuje se 31. decembra. Zbog toga će se rast kamate ECB iz decembra odraziti na kredite u Srbiji u januaru, a građani mogu da očekuju da će im rate tog meseca biti još jednom uvećane.

Ono što je dobra vest za sve građane koji imaju kredite u evrima, jeste da će se nivo kamata od januara zadržati na istom nivou, što znači da će i rate kredita ostati iste.

Kako su rasle rate ove godine

Već smo objavili nekoliko tekstova na temu povećanja rata kredita, u skladu sa porastom kamata. Tako na primeru stambenog kredita od 50.000 evra, s rokom otplate 20 godina, uz maržu banke od 3,5 odsto i kamatnu stopu pri odobravanju kredita od 2,95 odsto, rata je početkom 2022. iznosila 276 evra.

Nakon što se kamata ECB (euribor) popeo na jedan odsto, rata se podigla na 316 evra, što je povećanje od oko 40 evra, a nakon što je euribor stigao na dva procenta, rata je već otišla na oko 344 evra. To je povećanje od 68 evra u odnosu na početak 2022. godine.

Profimedia
 

S novim rastom euribora posle 15. decembra, kada se očekuje da će dostići skoro tri odsto, rata ovog kredita biće veća još za oko 30 ili 40 evra, što će se odraziti na plaćanje u januaru.

Stiže period "zatišja"

Ipak, nakon ovako turbulentne godine za sve zadužene u evrima, naredna godina trebalo bi da bude "mirna“. Kako su za 24sedam pojasnili domaći analitičari, ali i bankari, u 2023. godini doći će do stišavanja inflacije, a samim tim ne bi trebalo da očekujemo ovakve "intervencije“ ECB.

- Kamatna stopa ECB ostaće na istom nivou, nakon ove korekcije 15. decembra, sigurno jedan period. Ne verujem da će u januaru podizati kamatu, možda za samo 0,25 odsto, ali to će biti poslednje povećanje. Držaće je na istom nivou do daljeg, a to znači da i naši građani zaduženi u evrima mogu da odahnu – ističu stručnjaci.

Prema rečima jednog od bankara, koji vodi sektor privrede u stranoj banci, ne bi trebalo da dođe do daljeg rasta kamata ECB.

- Postoje neki parametri koji nam ukazuju na to da smo na pragu perioda "zatišja", kada će kamatne stope "mirovati". Verujem da će tokom 2023. kamate ostati na istom nivou, bez pomeranja gore-dole - zaključuje ovaj bankar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike