"Gas od 2023. skuplji za 11 odsto, a struja za manje od 10 odsto"

20.11.2022

12:48

0

Autor: 24sedam

Ministarka je podsetila građane da će odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 odsto

"Gas od 2023. skuplji za 11 odsto, a struja za manje od 10 odsto"
Dubravka Đedović - Copyright ATAImages/Miloš Tešić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, objavila je danas na svom Instagram nalogu da će gas u Srbiji od naredne godine poskupeti za 11 odsto, a električna energija za manje od 10 odsto.

Kako je ministarka navela u objavi objavi, poskupljenje struje će za prosečno domaćinstvo biti ispod 10 odsto, što je manje od 300 dinara po mesečnom računu.

 

 

- U prethodne dve nedelje cena gasa je porasla 3 puta na globalnom tržištu. Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju, a 3. najpovoljniji u Evropi za domaćinstva, napisala je Ðedovićeva i dodala da će država nastaviti da subvencioniše cenu struje, te će tako cena električne energije u Srbiji biti među najnižim u Evropi.

Ministarka je podsetila građane da će odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 odsto.

Danas je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručioda neće biti restrikcija struje, jer je država mnogo toga preduzela kako bi obezbedila dovoljno energenata za zimu, ali je upozorio da ovih dana mnogo trošimo i gasa i struje iako nije toliko hladno vreme.

- Mnogo trošimo i gasa i struje, juče smo potrošili 11,74 miliona kubika gasa - mnogo trošimo novca. Tako dnevno potrošimo oko 12,5 ili 13 miliona evra za gas, a građani vrate kroz račune samo tri do četiri miliona evra", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Istakao je da se to radi iako je napolju toplo i napomenuo da pola građana u stanovima drži otvorene prozore jer je u njima pretoplo.

- Šta ih briga kada država plaća gas, država će da nađe pare. Mislim i na ljude u toplanama, kao i na vlasti na lokalnom nivou, istakao je Vučić.

Kaže da očekuje velike probleme tokom zime, ali ne i restrikcije.

- Ne pravimo planove za restrikcije, jer nam veliki posao završavaju gasne elektrane, rekao je Vučić i dodao da misli na panonske elektrane, TE-TO u Novom Sadu, Pančevu i delimično u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike