Vučić: Potrebna velika ulaganja u energetiku, reforme, ali i promena navika

17.11.2022

10:11

0

Srbija mora da u energetiku investira do 30 milijardi narednih godina, kaže predsednik Aleksandar Vučić

Vučić: Potrebna velika ulaganja u energetiku, reforme, ali i promena navika
Copyright Tanjug / Jadranka Ilić

U oblasti energetike u Srbiji su potrebne brojne reforme, promena naših navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih 15 do 20 godina godina, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, na beogradskom skupu o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu, rekao da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti, jer ćemo se u suprotnom suočiti sa katastrofom.

- Za sve vlade u regionu, jedno od najvažnijih pitanja je napredak u sektoru energetike - istakao je Vučić.

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već kada je reč o nama, našem staromodnom pristupu, starim tehnologija u termoelektranama.

Takođe, dodao je da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, i da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

Energetika prioritet za Vladu Srbije

Energetska stabilnost i bezbednost je istaknuta kao osnovi zadatak nove Vlade Srbije i u ekspozeu premijerke Ane Brnabić.

Premijerka je navela da država završava izgradnju Bloka B3 TE „Kostolac B“, zatim, izgradnju gasne interkonekcije do Bugarske koji će obezbediti alternativnu rutu za dotok gasa, pa izgradnju hidroelektrane „Buk-Bijela“ u BiH. Istakla je da mora da se krene u izgradnju revirzibilnih hidroelektrana „Bistrica“ i „Ðerdap 3“, kako bi se obezbedilo balansiranje za nekoliko hiljada megavata iz obnovljivih izvora energije u budućnosti.

Istakla je i da će Srbija u najkraćem roku krenuti u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj.

- To znači da ćemo morati da sprovedemo mnogo reformi, da promenimo navike i da radimo na prilično drugačiji način - naglasio je predsednik Srbije.

Zato smo, kaže, i zamolili partnere iz Norveške, ali i Britanije da pomognu, dodajući da su norveški partneri bili od velike pomoći, i posle nekoliko meseci tokom kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji, imaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne predloge i postavljene prioritete, kada je reč o tome šta treba da uradimo.

- Nema lakih, ni jednostavnih odluka, ali moraćemo što pre da radimo, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Kada vidite brojeve, novac koji ćemo morati da uložimo u naš energetski sektor, i ako uzmemo tri norveška predloga za narednih 10, 15 ili 20 godina, biće potrebo između 16 i 17 milijardi do čak 32-33 milijarde evra - naglasio je Vučić.

To, dodao je, znači da je najvažnije pitanje za sve vlade u regionu da postignu napredak u okviru energetskog sektora i da nema ničeg važnog u toj meri, osim zdravstva,

- Moramo i naše prenosne sisteme mnogo bolje da povežemo, interkonektore gasne, naftovode, a ovo je prilika za strane investitore, ali i za sve nas, da povećamo nivo BDP-a, stopu rasta, uz istovremeno težak izazov da se zadrži fiskalna stabilnost - rekao je Vučić.

Deficit budžeta „relativno ok“

Predsednik je ukazao i da je pripremljen budžet za sledeću godinu, sa MMF-om, kojim je predviđen deficit od 3,3 do 3,4 odsto, što, ističe, "nije dobro, ali je relativno ok".

Napomenuo je da će Srbija i danas potrošiti više od 2,5 miliona evra, za uvoz strujom sa evropske mreže.

- To pokazuje da krvarimo, jer to nije sitan novac, a biće još gore tokom zime. To znači da ćemo morati da promenimo strukturu energetskog sektora, da imamo više obnovljivih izvora energije, a ne samo da se oslanjamo na ugalj i hidropotencijale, što ćemo morati da unapredimo. Ne danas ili sutra, ali ubuduće ćemo svakako to morati da stavimo na ekonomsko tržište, a da cene ne budu socijalna kategorija za političare - rekao je Vučić.

Poručio je investitorima da su dobrodošli u Srbiju, a ambasadorima zahvalio na podršci.

- Možemo mnogo toga zajedno da uradimo, imamo mnogo ideja, i danas ćemo razgovarati, da proširimo ideje, na sve u regionu. Neki kažu da je to 5+1, neki bi rekli šest zemalja, ali kako god da kažemo, moramo da radimo zajedno, inače nisam siguran šta nas čeka. Preguraćemo ovu zimu ali niko ne zna šta će biti sledeće, koja će biti teža i okrutnija nego što smo očekivali - upozorio je Vučić.

Uz zahvalnost svim učesnicima skupa, izrazio je očekivanje da će zajednički stići do rešenja, za bolju budućnost svih.

Na konferenciji učestvuju i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, te predsedavajući Veća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Skup su organizovale ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike