Inflacija ne može više, berze poskočile: Dobre vesti u SAD oporavile cene akcija

11.11.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Američki berzanski indeksi su snažno uzleteli na podatke o usporavanju inflacije, dok Evropa i dalje grca

Inflacija ne može više, berze poskočile: Dobre vesti u SAD oporavile cene akcija
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay/ Gerd Altmann

Američke berze smatraju da je inflacija na vrhuncu i da ne može naviše. Na optimistične podatke o usporavanju rasta cena opšti indeks Njujorške berze – Dau Džons skočio je za više od 1.100 bodova, tj. 3,7 odsto.

To je najveći jednodnevni rast od kraja pandemije a njega prate i indeksi S&P 500, koji je sada veći za 5,5 odsto i Nasdaq Composite sa rastom 7,35 odsto.

Najveći dobitnici rasta optimizma su tehnološke akcije, koje su bile i najviše pogođene porastom inflacije i kamatnih stopa. Deonice „Amazona“ su porasle oko 13 odsto, „Epla“ oko 9 odsto, „Meta“ (Gugl) više od 10, a „Majkrosofta“ 8,2 odsto.

Screenshot: Google Finance
 

Prema poslednjim podacima američke statistike, indeks potrošačkih cena u oktobru je porastao je samo 0,4 odsto mesečno i 7,7 odsto godišnje. To je najniži godišnji porast od januara, a prošlog meseca je brojka bila na 8,2 odsto.

Ekonomski analitičari su očekivali rast od 0,6 odsto i 7,9 odsto, a ovoga puta su ih „razočarali“ i bazična inflacija sa rastom od (samo) 0,3 odsto mesečno i 6,3 odsto godišnje.

Prinosi na trezorske hartije su pali nakon inflacionog izveštaja, 10-godišnje hartije su na 3,946 odsto jer berzanski trgovci očekuju da će Federalne rezerve sda da uspore svoju agresivnu kampanju monetarnog pooštravanja.

Smirivanje inflacije je oborilo i dolar, koji je imao najveći dnevni pad prema korpi valuta od 2015. godine.

Evropa nastavlja da grca

Za razliku od SAD, gde inflacija posustaje zbog oštre i dujgotrajnije reakcije centalne bnake, u Evropi gde je EDB sporija i blaža situacija još nije dobra.

Delom zbog toga u Nemačkoj je godišnja stopa inflacije porasla na 10,4 odsto u oktobru, u odnosu na 10 odsto u septembru, pokazuju podaci Destatisa. To je nivo najviši od ponovnog ujedinjenja zemlje.

Glavni razlog su cene energenata, koje su za godina dana porasle 43 odsto, ističe Georg Tiel, prvi čovek zvanične nemačke statistike.

Cena energije za domaćinstva je porasla 55 odsto, prirodnog gasa gotovo 110 odsto a daljinskog grejanja 36 odsto. Papreni su i drva za ogrev, pelet i čvrsta goriva – skok cene je ovde oko 108 odsto.

Ni struja nije mnogo jeftinija – košta 26 odsto više nego prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike