„Stala“ inflacija u SAD: U septembru 6,2 odsto

28.10.2022

14:31

0

Indeks potrošačkih cena robe i usluga za ličnu potrošnju u septembru isti kao i u avgustu ali je bazna inflacija skočila

„Stala“ inflacija u SAD: U septembru 6,2 odsto
Copyright Profimedia/Pixabay

Inflacija je u Sjedinjenim Državama u septembru bila 6,2 odsto na godišnjem nivou, sa istom stopom kao u avgustu, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Potrošačke cene su u septembru, u odnosu na avgust, porasle za 0,3 prorenta, izvestila je agencija AP.

Bazna inflacija, iz koje su isključene promenljive cene energije i hrane, a koju Federalne rezerve uzimaju kao važan parametar prilikom odlučivanja o ključnoj kamati, ubrzala je rast u septembru na 5,1 odsto na godišnjem nivou sa 4,9 procenata u avgustu.

Na mesečnom nivou, bazna inflacija je porasla za 0,5 posto.

Izveštaj Ministarstva je takođe pokazao da su Amerikanci prošlog meseca povećali kupovine robe i usluga uprkos visokim cenama.

Koliko će izdržati potrošači?

Privatna potrošnja, koja je važan faktor rasta potražnje i generator proizvodnje, porasla je za 0,6 odsto od avgusta do septembra, a prilagođena  za stopu inflacije povećana je za 0,3 posto.

U Belgiji rekordna inflacija i pad BDP-a

Inflacija u Belgiji porasla je sa 11,27 odsto u septembru na 12,27 odsto u oktobru, što je najviši nivo inflacije od juna 1975. godine, objavio je danas belgijski statistički zavod Statbel. Bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,1 odsto u poslednjem kvartalu

Agencija Blumberg konstatuje da su snažno tržište rada, solidan rast plata i ranije ušteđen novac, pomogli Amerikancima da prebrode povećanje cena svega - od namirnica do kirija - ali da je pitanje koliko dugo će potrošači i njihove finansije moći da izdrže poskupljenja.

Dodaje da pojedine kompanije beleže promene u ponašanju kupaca u vidu smanjenja ili odustajanja od kupovine - te da je nedavno istraživanje Kancelarije za statistiku pokazalo da četiri od 10 domaćinstava kažu da im je bilo donekle ili veoma teško da pokriju uobičajene troškove.

Uporno visoka stopa inflacije, skoro najgora u poslednje četiri decenije, pojačava pritisak na Federalne rezerve (FED) da nastave sa agresivnim podizanjem ključne kratkoročne kamatne stope kako bi se rast cena stavio pod kontrolu.

FED je prošlog meseca povećao referentnu kamatu za tri četvrtine procentnog poena treći put zaredom, a očekuje se da će sledeće nedelje to učiniti po četvrti put.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike