Digli kiriju sa 180 na 400 evra pa objasnili: "Sve je skuplje, i mleko i računi, a i Rusi nam došli"

10.11.2022

18:45

0

Autor: S. G.

Sve je više stanara, posebno u Beogradu, koji su očajni zbog drastičnog poskupljenja kirije

Digli kiriju sa 180 na 400 evra pa objasnili: "Sve je skuplje, i mleko i računi, a i Rusi nam došli"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Status jednog stanara na društvenim mrežama podigao je juče lavinu komentara! Revoltiran zbog nenormalnog rasta kirije koju su mu stanodavci upravo saopštili i koja je više nego duplirana, S. Đ. se požalio na Fejsbuk grupi koja služi za oglašavanje izdavanja stanova.

- Povećana mi je kirija sa 180 na 400 evra, uz obrazloženje: "Sve je poskupelo, vidite da je mleko toliko, da su računi toliki, i Rusi nam došli." Treba da vas je sve sramota! Zbog ovakvog bezobrazluka moram da izađem iz stana koji je dva sa dva, koji ne vredi ni 200, a kamoli 400 evra. Alo, ljudi, da li vi imate ljudskosti uopšte?! Oboleli ste od tih para – naveo je, između ostalog, S. Đ.

Profimedia
 

Nažalost, očigledno je da nije jedini. Na njegov status nadovezali su se drugi stanari koji u Beogradu plaćaju sve veće kirije.

- Nama je bila kirija 270 evra. Prvo je povećana na 350, a sada i na 500 evra. I to je kao povlašćena cena, jer smo u stanu godinama, a ako odemo, gazda kaže da će da ga izda za 680 evra. Dvosoban stan sa nameštajem starim minimum 30 godina, u prizemlju zgrade. Jedini bonus je lokacija, ali je stan generalno loš – naveo je jedan građanin.

Sličan problem ima i jedna porodica:

- Ista situacija. Vlasnik stana je juče rekao kako za stan koji nam je izdavao za 350 mora da podigne kiriju na 800 evra. Međutim, kao hoće da nam izađe u susret i da nam da za 500 evra, ne bi mogao ispod...

Šta je doživela, jedna mlada žena napisala je u svom komentaru:

Zbog Rusa sam morala da izađem iz stana za 10 dana. Selila sam se za vikend dok su Rusi s kesama čekali ispred. Pola stvari sam zaboravila jer su njih šestorica nagrnula unutra, a gazde nije bilo nigde... Juče sam otišla po neke stvari, i od top stana sada je tamo ruglo, flaše na sve strane, haos... To više nije luks stan... Eto vam Rusa...

"Ili plati ili izađi"

Sličnih iskustava ima još mnogo, a ovo su neka od njih:

- Mi smo pre pet meseci iznajmili stan na duže za 450 evra. Sada su nam podigli kiriju na 550 evra, i to uz uslov da prihvatimo ili da se iselimo do kraja novembra. Sa dvoje male dece... Prihvatili smo, barem dok ne prođe zima. Sramota šta rade.

- Meni su stanodavci rekli pre dva dana da izađem iz stana 30. novembra jer će stan koji plaćam 200 evra od 1. decembra izdati za 400 evra.

Profimedia
 

- Mi smo sa stanom u Višnjičkoj banji, kirija je 250 evra, ali nam svakog meseca napominju kako bi mogli da ga izdaju za više, ali da će ostaviti tako do marta, a onda podići na 350 evra, kako kažu, samo simbolično... A nama tada stiže treća beba... Takođe, nisu želeli da potpišu ugovor, i ne žele da snose troškove kada se nešto pokvari u stanu.

S druge strane, i na sreću, ipak ima i stanodavaca koji nisu podizali cene:

- Ja sam izdao stan našima za 400 evra. Rusi mi nudili 700 evra, ali nisam hteo. Stan je inače luks.

- Ja sam stanodavac i nisam podizala kiriju. Imam stanare u delu kuće, poseban ulaz i deo dvorišta, plaćaju 150 evra, plus struja. Imam i u suterenu koji je zdrav i bez memle, i tu je kirija 100 evra. Prijavljeni su svi na adresi, i ne pada mi na pamet da im podižem kiriju. Teško vreme je i nama i njima. A ko je alav na pare nikad mu neće biti dosta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike