Nafta opet sve skuplja: Barel otišao na više od 98 dolara

07.11.2022

09:11

0

Tržišta su protekle nedelje balansirala između straha od recesije i slabije potražnje

Nafta opet sve skuplja: Barel otišao na više od 98 dolara
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Na svetskim tržištima cene nafte porasle su i prošle nedelje, treće zaredom, jer se trgovci plaše slabe ponude, mada bi zbog usporavanja rasta privreda mogla da oslabi i potražnja.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 2,9 odsto, na 98,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,7 odsto, na 92,6 dolara.

Tržišta su protekle nedelje balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u SAD i evrozoni, i straha da će skori embargo EU-a na rusku naftu dodatno da stanji ionako nedovoljnu ponudu.

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebala bi da stupi na snagu 5. decembra, a grupa najrazvijenijih privreda sveta, G7, još raspravlja o limitu cene ruske nafte koji bi ipak trebao da ostavi prostora za trgovinu ruskim barelima izvan EU-a.

Komercijalne zalihe u SAD-u istovremeno padaju, a Vašington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi. Dodatnu potporu cenama pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno da podstakne potražnju budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

- Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podupiru cene i fokus se pomera sa straha od recesije na teškoće u nabavci - rekao je analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

Podršku cenama nafte pružile su i vesti da bi Kina mogla da ublaži ograničenja povezana s politikom nulte tolerancije prema kovidu, što bi podstaklo rast njene privrede, a time i potražnje za naftom.

Broj slučajeva zaraze kovidom-19 u Kini porastao je na najviši nivo od avgusta, ali bivši zvaničnik za kontrolu bolesti rekao je da će Peking uskoro da značajno izmeni politiku prema virusu.

S druge strane, proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) pala je u oktobru prvi put od juna, a kartel već crpi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je zacrtao. Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku privrede od koronakrize, od početka ove godine porasle su više od 20 odsto, što je najviše posledica rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike