Evo koliko će naredne nedelje koštati benzin

04.11.2022

13:19

0

Autor: S. G.

Uredba o ograničenju cena važiće i ovog meseca

Evo koliko će naredne nedelje koštati benzin
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

I ovog meseca nastavlja se praksa da svakog petka imamo usklađivanje cena goriva na osnovu Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata u maloprodaji koja je produžena do kraja novembra.

Ipak, ove nedelje će, zbog praznika 11. novembra, koji pada u sledeći petak, nove cene važiti do četvrtka (10. novembra). Kako je odlučeno, bezolovni benzin BMB95 će narednih šest dana koštati najviše 182 dinara po litru, a evrodizel ostaje na maksimum 222 dinara.

Kako je do danas bezolovni benzin BMB95 koštao 178 dinara po litru, a evrodizel 222 dinara, cene su ponovo išle u raskoraku. Benzin je sada skuplji četiri dinra po litru, dok se cena dizela nije menjala.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Inače, cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome, sredinom februara meseca ove godine. Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodrodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Screenshot: Tradingview.com
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike