Šta radimo na e-mobilnosti: Sve više vozila i punjača, sledi manja putarina

06.10.2022

10:28

0

Dokle smo stigli sa e-mobilnošću i elektrifikacijom saobraćaja, raspravljano na E-mobiliti forumu u Beogradu

Šta radimo na e-mobilnosti: Sve više vozila i punjača, sledi manja putarina
Copyright Pixabay/andreas160578

Država planira postavljanje još 10 punjača za e-vozila, pokrenuta je inicijativa za manje putarine, a zahvaljujući podsticajima građani su kupili više od 1.000 vozila, dok je uvezeno i 575 polovnih e-automobila, rečeno je da danas na otvorenom E-mobiliti forumu na Mašinskom fakultetu.

Mirjana Ilić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je da su "Putevi Srbije" do sada instalirali osam punjača, od čega tri ultrabrza, na strateški ključnim tačkama auto-puteva.

Dodala je da se planira još 10 elekropunjača na državnim putevima, te da je punjenje zasada besplatno.

- "Putevi Srbije" pokrenuli su inicijativu za smanjenje cena putarine za električna i druga čista vozila, koja koriste elektronsku naplatu - rekla je ona.

Navela je da su preko državnih podsticaja Ministarstva zaštite životne sredine u 2021. i 2022. godini građani nabavili 1.023 vozila, od čega 201 električno, dok su ostala hibridna.

Dodala je da se preko Ministarstva finansija odobravaju subvencija od 8.000 evra za taksi vozila, na električni, hibridni, pogon na komprimovani gas, i sa evro 6 standardom.
Rekla je i da je do sada u Srbiju uvezeno 575 čisto električnih polovnih vozila.

Ilićeva je ocenila da će početak proizvodnje električnih automobila 2024. godine "Stelantisa" u Kragujevcu doprineti većoj pristupačnosti te vrste vozila u Srbiji.

- Električna vozila su budućnost, i bez većih prepreka će zameniti vozila na fosilno gorivo. Šira upotreba e-vozila je izazov, s obzirom na to da će buduća globalna potražnja prema projekcijama u 2030. godini biti tri puta veća nego sada - poručila je ona na otvaranju E-mobiliti dvodnevnog foruma.

Da stručnjaci ostanu

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović ocenio je kao značajnu saradnju sa Nacionalnom asocijacijom autonomnih i električnih vozila (NAAEV) kao inicijatorom povezivanja ne samo oko E-mobiliti foruma.

Istakao je da je forum, čiji su organizatori Mašinski, Elektrotehnički i Saobraćajni fakultet, velika prilika za razmenu ideja i povezivanje nauke, obrazovanja, privrede i industrije.
Predsednik NAAEV-a Ivan Vulović naglasio je značaj saradnje koju ta asocijacija razvoja ima sa dva tima sa Mašinskog i jednim sa ETF-a koji su nosioci svetskih nagrada.

- Te priče daju nadu da ne moramo da gubimo kadrove, odnosno da možemo da ih zadržimo u Srbiji - rekao je on.

Pomoćnik ministra nauke i obrazovanja Aleksandar Jović istakao je da je značajno razgovarati o izazovima i rešenjima u elektromobilnosti u ambijentu saradnje privrede, obrazovanja, nevladinog sektora i nauke.

Ocenio je da se Srbija približava zemljama EU, navodeći da je, prema izveštaju Evropske komisije o inovacijama, rast performansi Srbije 15,6 procenata za period od 2015. do 2022, dok je prosečan rast u EU u tom periodu bio 9,9 posto.

- Taj podatak govori o ubrzanom približavanju Srbije evropskim standardima - ocenio je on.

Jović je istakao značajne korake Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u reformi studijskih programa zbog četvrte tehnološke revolucije.

- E-mobilnost je tehnološka revolucija u transportu i energetici, ka zdravijem načinu života. To nas vodi stabilnijem i društveno odgovornijem ponašanju države i privrede - poručio je on.

Generalni sponzor E-mobiliti foruma je kompanija „ABB Srbija“, čiji direktor Aleksandar Ćosić je poručio da su uvek tu da pomognu da se obrazovanje u Srbiji susretne sa novim tehnologijama.

Tokom dva dana na E-mobiliti forumu učestvuju stručnjaci iz šest zemalja, a razgovaraće se o urbanoj mobilnosti, razvojnim centrima za autonomna vozila i dronove, infrastrukturi punjača, dekarbonizaciji, sajber sigurnosti i startapima.

Na Mašinskom fakulteta biće i više izložbi, a jedna od njih, gde su od prvog jutra električni automobili, motori i trotineti, jeste ispred ulaza.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike