Osiguranje u Srbiji: Ozbiljan rast samo kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

26.10.2022

09:34

0

Narodna banka Srbija objavila podatke o tržištu osiguranja nakon drugog kvartala

Osiguranje u Srbiji: Ozbiljan rast samo kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tržište osiguranja u Srbiji beleži rast koji se jedva nosi sa inflacijom, pokazuju najnoviji podaci Narodne banke Srbije. Bilansna suma celog sektora je porasla na kraju drugog kvartala ove godine za četiri odsto međugodišnje, i iznosila je 346,6 milijardi dinara. Ukupna premija je porasla za 11,8 procenata i iznosila je 67,6 milijardi dinara, pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije.

Premija neživotnih osiguranja je na kraju drugog tromesečje bila za 14 odsto veća u odnosu na isti period 2021. godine, premija osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila za 3,9 odsto, imovinskih osiguranja za 14,6 procenata, osiguranja motornih vozila - kasko za 16,6 odsto.

S obzirom na to da je inflacija u julu iznosila 12,8 odsto godišnje (u septembru je već 14 odsto), odlično dobro stoji samo dobrovoljnog zdravstveno osiguranje. Kod njega je rast čak 35,1 odsto.

Rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja prati i rast učešća premije ove vrste osiguranja u ukupnoj premiji osiguranja, sa 6,6 odsto u drugom kvartalu 2021. na osam procenata na kraju ovogodišnjeg drugog tromesečja.

Na kraju drugog ovogodišnjeg tromesečja preovlađujuće osiguranje u Srbiji je kao i ranije bilo neživotno pošto je u ukupnoj premiji osiguranja učestvovalo sa 79,8 odsto, pokazuje izveštaj NBS.

Pojedinačno najveće učešće imalo je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila koje je u ukupnoj premiji učestvovalo sa 27,9 odsto, a slede imovinska osiguranja sa 22,5 odsto, životna osiguranja sa 20,2 odsto i osiguranje motornih vozila - kasko sa 10,2 procenata.

Na tržištu Srbije poslovalo je 20 društava za osiguranje i reosiguranje, isto kao i na kraju drugog kvartala 2021. godine, dok se broj zaposlenih smanjio na 11.369.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike