Vaučeri i za grejanje: Gradovi počinju sa subvencijama siromašnim građana

24.09.2022

07:47

0

Autor: 24sedam

I lokalne samouprave uključile su se u pomoć građanima da prebrode bar deo osnovnih troškova koje je „nazidala“ inflacija

Vaučeri i za grejanje: Gradovi počinju sa subvencijama siromašnim građana
grejanje cena1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Zbog visoke cene ogreva, drvo, ugalj i pelet na koje se greje više od polovine domaćinstva u Srbiji, sve su teže dostupni građanima. Mnoge evropske države su zbog slične situacije već uvele energetske vaučere ili subvenciju za grejanje a tim putem izgleda da polaze i lokalne samouprave u Srbiji, piše „Euronews Srbija“.

Sremska Mitrovica je prvi grad kod nas koji uvodi energetski vaučer kao vid pomoći građanima za predstojeću zimu. Vrednost vaučera je 10.000 dinara, a ko može da ga dobije odrediće stručna komisija, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Ovakva odluka odbornika nije došla “iz vedra neba“, jer troškovi za grejanje ove jeseni i predstojeće zime će biti ogromni. Kubik drva na stovarištima ovih dana košta i do 12.000 dinara, a toliko košta i tona najjeftinijeg uglja, dok peleta nema delom i zbog toga što mu je cena ograničena na 38.000 dinara.

Kada se zna da jedna porodica tokom grejne sezone potroši oko pet metara drva ili četiri tone lošijeg uglja, jasna je svaka računica da će mnogima biti teško da ugreju sobe predstojeće zime.

- Ovom odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća "Toplifikacija", kao i za refundiranje troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija - kaže za „Euronews Srbija“, Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

Ovu subvenciju moći će da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova u porodici. Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun.

Subvencije potrebne i na državnom nivou, pokazuje EU

Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da je ideja o uvođenju energetskih vaučera dobra i da bi trebalo i država da osmisli sličan način da pomogne najugroženijim građanima.

- Nemačka izdvaja milijarde evra za podršku građanima zbog energetske krize i sigurno da mi ne možemo sa njima da se poredimo, ali trebalo bi da se osmisli način kako da se olakša predstojeći period stanovništvu koje je u teškom položaju. Postoji uredba o energetski ugroženom kupcu i njome je regulisano koja domaćinstva mogu da ostvare popust na električnu energiju, gas i toplotnu energiju, pa bi po sličnom modelu mogli da se uvedu i energetski vaučeri za plaćanje ogreva - smatra Alfirović.

Domaćinstvima širom Evrope poslednjih meseci rastu računi za grejanje, zbog povećane tražnje za energijom i zabrinutosti zbog snabdevanja gasom i naftom posle ruske invazije na Ukrajinu.

Profimedia
 

 

Evropske države najavile su podršku građanima vrednu više milijardi evra, kako bi pomogle ljudima koji se bore da podmire vrtoglavo visoke troškove za grejanje.

Francuska je prošle godine već najavila jednokratnu isplatu pomoći od 100 evra za 5,8 miliona domaćinstava koja dobijaju vaučere za energiju.

I druge zemlje EU bore se protiv cenovnog cunamija. Italija je najavila plan vredan 14 milijardi evra koji će porodicama omogućiti da račune za gorivo zadrže na nivou iz 2021.

Mere obuhvataju jednokratnu isplatu pomoći od 200 evra ljudima koji zarađuju 35.000 evra godišnje ili manje. Domaćinstva sa niskim prihodima u Holandiji ove godine dobijaju 1.300 evra pomoći za račune za električnu energiju.

Poljska vlada je u julu odobrila dodatak od 630 evra za domaćinstva koja koriste ugalj za grejanje, pošto su cene dosegle rekordno visok nivo. Vlada će direktno finansijski pomoći oko sedam miliona domaćinstava.

Pojedini stručnjaci, poput profesora energetike, klime i politike zaštite životne sredine Simona Taljapijetra, koji je prikupio podatke o subvencijama potrošačima za energente, smatraju neopravdanim tako veliko subvencionisanje. On tvrdi da je to neodrživo iz ugla javnih finansija i štetno iz geopolitičke i perspektive energetske bezbednosti, a posebno životne sredine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike