Da pare ne teramo kroz odžak: Kaljeva peć može biti odlično rešenje za grejanje!

08.10.2022

05:35

0

Zima pristiže a najavljeno je da će sa energijom biti "čupavo“. Za one koji se još nisu snašli majstori za grejanje predlažu da ne gledaju "smederevce“ nego da problem reše "za narednih sto godina“

Da pare ne teramo kroz odžak: Kaljeva peć može biti odlično rešenje za grejanje!
dinari Kaljeva peć novac - Copyright Promo: Dva kalja Profimedia

Za one koji se greju na drva, a takvih je više od polovine domaćinstava u Srbiji, grejna sezona je uveliko počela dok se oni na daljinskom grejanju snalaze, uglavnom dogrevanjem na struju. I jednima i drugima je zajedničko da "bacaju pare“, jedni kroz odžak a drugi kroz strujomer, kaže za 24sedam Dragan Vojinović, treća generacija majstora i vlasnika iz čuvene zanatske radnje "Dva kalja“ u Beogradu.

- Većina domova u Srbiji se greje na najskuplji način na svetu, na šporete na drva. Čitave šume se stuku u „smederevce“ koji toplotu teraju kroz odžak, da bi se ispekao jedan hleb. To je greh i sramota. Pravo i ekonomično grejanje je samo ono sa kaljevom peći, koja dobro koristi energent, održava kuću toplom i 24 sata nakon prestanka loženja, a izrađena je od prirodnih materijala – objašnjava Vojinović.

Kako se štedi energija

Kaljeva peć greje svojom masom, a ona nije mala jer ide od 700, 800 kilograma naviše, i do dve tone.

- Takva peć greje praktično celu kuću, pod, plafon zidove… I onda vam posle kuća tu toplotu vraća. Šporet ne greje ništa. Čak ni vazduh kako treba. Greje samo u delu gde je plotna a to je u visini trećine sobe pa naviše. Čak ni plotna ne greje kako bi trebalo za kuvanje. A jedan šporet potroši uvek dva do tri puta više drva nego kaljeva peć – napominje naš sagovornik koji je sa bratom Dejanom treća generacija u „Dva kalja“.

Iskoristivost energije kod šporeta i običnih peći je 15 do 27 odsto, kod ručno rađenih šamotnih kaljeva i do 75 odsto a kod livenih 50 odsto.

Poseban problem, na koji ukazuju majstori s kojima smo razgovarali, je što danas ni fabrike šporeta ne prave ovu staromodnu „belu tehniku“ sa šamotom već izolacionim materijalima, pa ni nema šta da vas greje osim ložišta. Termoizolacionim materijalom, ističu iz „Dva kalja“ grejete golubove jer više temperature izlazi kroz dimnjak nego sto ostaje u peći.

Da stvar bude gora, iz uvoza nam stižu peći koje se čak prave od nepečene opeke, pa se raspadnu u dolasku.

Kaljeve peći, one prave, su sasvim druga priča. One nisu industrijski proizvod, prave se ručnim radom, od prirodnih materijala. Greje, odnos vraća toplotu, upravo taj materijal i to radi dugotrajno i kada peć „ne gori“, recimo noću. Zbog toga je moguće i da odete negde na vikend a vratite se u topli dom.

I toplota i zdravlje

Kaljeve peći su ne samo efikasnije, nego i zdravije jer, recimo, popularne TA peći u sebi imaju izolacioni materijal tervol vunu, koji nije zdrava materija. Takođe, za izradu cigli od magnezita, za šta je potrebna visoka temperatura i veliki utrošak energije, neki proizvođači koriste trik da ubacuju otpadne metale kako bi oborili tačku topljenja ali tako dobijete opeku nenormalne težine i ekološki problematičnu.

Može i na struju

Grejanje može biti i na struju, kada se u kaljevu peć umesto ložišta stavlja grejač do tri kilovata. Postoje i peći zidane samo šamotnom ciglom (ručne izrade) i takve peći mogu grejati velike prostore i radionice. U njih se može ugraditi izmenjivač toplote, kotao, i onda grejati i prostor do 450 kvadratnih metara a visine do tri metra.
- Kaljeva peć na struju u stanu obično radi preko noći, na jeftinu struju, a održava temperaturu preko dana. Takvo grejanje je slabije od onog na drva ali ko nema mogućnost da loži drvo i to mu je bolja varijanta od drugih uređaja na struju – ističe Vojinović.

Da bi se kaljeva peć (na drva) postavila, potreban je kvalitetan dimnjak i peć se mora zidati uz otvor za dimnjak u stanu. Takođe, potrebno je imati i skladišni prostor za gorivo, odnosno drva. Ugalj je suviše kaloričan, i previsoka temperatura može da ošteti peć. Ne sme, takođe,. ložiti čamovina i jelovina, jer daju tešku čađ. Prosečna peć potroši od pet do sedam metara drva po sezoni.

Da biste sebi obezbedili ne pristojno nego odlično grejanje, i to na period od najmanje 12 godina, potrebno je da uložite ne tako veliki novac.

- Za prostor površine 60 kvadrata potrebna je peć od 120 kaljeva. To je 850 do 900 evra za materijal i još za ugradnju dva do četiri evra po kalju. Za te pare dobijete peć dva metra visine, 86 centimetara širine i 54 centimetara dubine. I ta peć, ako se razgradi i presloži na svakih 12 do 20 godina, može da traje 100 godina – kaže Vojinović.

Vojinović kaže da se, s obzirom na danas preskupa drva i novu cenu struje, a koja bi mogle da budu još veća, investicija u peć isplaćuje već u prvoj godini upotrebe.

Kada pare nisu problem...

Za one koji bi da se kvalitetno greju narednih nekoliko decenija, i za to imaju novca, kaljeva peć je pravo rešenje. Međutim, ni takvi kupci nisu bez problema jer kvalitetne kaljeve još možete nači u Srbiji ali kvalitetnih majstora je sve manje.

Pixabay
Iz ložišta u odžak: Niskoefikasni smederevac

- Tu jeste pravi problem. Mi se još nekako snalazimo ali sve ih je manje a mladi ne dolaze na ovaj zanat. Zbog toga ovi koji rade rade kao i vaš portal „24 sedam“, a na red za majstora se čeka tri nedelje – kaže Vojinović.

To nam potvrđuje i Veselin Jakonić, jedan od tek nekoliko majstora za kaljeve peći iz Zrenjanina. On radi, iako mu je 70 godina, a kaže nam da tamošnje majstore za peći zovu i iz centralne Srbije.

Promo: Dva kalja
Toplota zagarantovana ali mora da se čeka: Majstori za kaljeve peći u poslu

- Sezona je i interesovanje je povećano. Radim koliko mogu i samo tu po Zrenjaninu. Ovi mlađi mogu da rade više, pa nek oni putuju. Ali, ni njih nema mnogo pa zovu odasvud, i za majstora mora da se čeka u redu. A cena nije velika, od dva do dva i po evra po ugrađenom kalju – priča za 24sedam Jakonić.

Ovaj majstor, koji je već više od 55 godina u ovom poslu, kaže da uglavnom zovu ljudi sa kućama a da je vrlo malo onih koji bi da kaljevu peć ugrade u stan.

Za one koji bi da to urade a nemaju dobru izolaciju, predlaže da računaju na jedan kalj po metru kubnom zapremine prostorija, koje bi da ove zime budu tople. I ne samo ove...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike