Otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje: Srpski dinar uskoro na kursnoj listi Severne Makedonije

16.10.2022

21:17

0

Ova odluka doneta je u periodu produbljivanja bilateralne saradnje između centralnih banaka dve zemlje

Otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje: Srpski dinar uskoro na kursnoj listi Severne Makedonije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Savet Narodne banke Severne Makedonije doneo je odluku da na kursnu listu centralne severnomakedonske banke doda srpski dinar.

U saopštenju, objavljenom na sajtu Narodne banke Severne Makedonije, ta odluka će početi da se primenjuje od kursne liste koja će se formirati 1. novembra.

- Sa uključivanjem srpskog dinara na listu valuta koje mogu da se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje i podsticaj privrednim subjektima da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, s obzirom da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše zemlje, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, mogu da se očekuju i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom da je broj turista koji iz Srbije dolaze u Severnu Makedoniju značajan.

Napominje se i da je ova odluka doneta u periodu produbljivanja bilateralne saradnje između centralnih banaka dvaju zemalja i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da na svoju kursnu listu uvrsti i makedonski denar.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike