Fed: Kamatne stope ostaju visoke još neko vreme

13.10.2022

12:09

0

Kreatori politike primetili su da inflacija posebno uzima danak Amerikancima s nižim primanjima

Fed: Kamatne stope ostaju visoke još neko vreme
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zvaničnici Federalnih rezervi bili su iznenađeni tempom inflacije i naznačili su na svom poslednjem sastanku da očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok cene ne padnu. Ovo je sadržaj zapisnika sa sastanka američke centralne banke u septembru, kako je nedavno objavljeno.

U raspravama koje su dovele do povećanja kamatne stope od 0,75 postotnih bodova, kreatori politike primetili su da inflacija posebno uzima danak Amerikancima s nižim primanjima.

Ponovili su da će se povećanja kamatnih stopa verovatno nastaviti i da će više stope prevladavati sve dok problem ne pokaže znakove rešavanja.

- Učesnici su ocenili da Odbor treba da pređe, a potom i da zadrži, restriktivniji politički stav kako bi ispunio zakonodavni mandat Odbora za podsticanje maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cena - navodi se u sažetku sastanka.

Učesnici su nadalje napomenuli da je inflacija za sada malo pokazivala znakove smanjenja, a povisili su svoju procenu kretanja stope federalnih sredstava koja bi verovatno bila potrebna za postizanje ciljeva Odbora.

S&P 500 blago je ojačao u sredu nakon objave zapisnika jer su neki trgovci jedan komentar shvatili kao signal da bi Fed mogao odustati od brzog pooštravanja ako dođe do većih turbulencija na finansijskim tržištima.

- Nekoliko učesnika primetilo je da bi, pogotovo u trenutnom vrlo neizvesnom globalnom privrednom i finansijskom okruženju, bilo važno kalibrirati tempo daljeg pooštravanja politike s ciljem ublažavanja rizika od značajnih negativnih učinaka na ekonomske izglede - stoji u zapisniku.

Sastanak je održan uoči nedavnog protoka podataka koji pokazuju da su inflacioni pritisci i dalje visoki, iako ne tempom kojim su bili ranije ove godine. Fedov preferirani pokazatelj inflacije izdataka za potrošačke cene porastao je za 6,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, 4,9 odsto isključujući hranu i energiju u avgustu, prema prošlomesečnim podacima koji su bili znatno iznad cilja centralne banke od dva odsto.

Izveštaj koji je objavljen u sredu pokazao je da su proizvođačke cene u septembru porasle za 0,4 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike