STO predviđa naglo usporavanje rasta globalne trgovine 2023. godine

05.10.2022

10:44

0

Generalna direktorka STO Ngozi Okondžo-Ivejla upozorila je na opasnost od pribegavanja trgovinskim ograničenjima

STO predviđa naglo usporavanje rasta globalne trgovine 2023. godine
Copyright Sebsaitan Vennebusch/Pixabay

Svetska trgovinska organizacija (STO) predviđa naglo usporavanje rasta globalne robne razmene sledeće godine, jer rastuće cene energenata, povećanje kamata i poskupljenje hrane i đubriva smanjuju potražnju za uvozom.

Ova organizacija sa sedištem u Ženevi saopštila je danas da će robna razmena ove godine porasti za 3,5 odsto u odnosu na aprilsku procenu od tri procenta, dok za 2023. godinu predviđa rast trgovine od samo jedan odsto, znatno niži od prethodne prognoze od 3,4 odsto, prenosi Rojters.

STO je navela da postoji velika neizvesnost u pogledu njenih prognoza, zbog čega je ponudila alternativnu procenu rasta trgovine u rasponu od dva do 4,9 odsto za ovu godinu i od minus 2,8 do 4,6 procenata za 2023.

Generalna direktorka STO Ngozi Okondžo-Ivejla upozorila je na opasnost od pribegavanja trgovinskim ograničenjima kako bi se ekonomije zaštitile od ranjivosti u lancu snabdevanja.

- Ograničenja u globalnim lancima snabdevanja samo bi produbila inflatorne pritiske, što bi dovelo do usporavanja ekonomskog rasta i pada životnog standarda tokom vremena - navela je ona u saopštenju.

Dodala je da je svetu potrebna raznovrsnija i razuđenija baza za proizvodnju dobara i usluga, koja bi trebalo da podstakne rast, poveća otpornost i poboljša dugoročnu stabilnost cena ublažavanjem izloženosti ekstremnim vremenskim prilikama i lokalnim poremećajima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike