Kako pomoći mlade majke: Poslodavci predlažu trogodišnje smanjenje doprinosa

05.10.2022

10:55

0

Autor: 24sedam

Unija poslodavaca Srbije i Institut za razvoj i inovacije u akciji unapređenja položaja žena posle povratka sa porodiljskog

Kako pomoći mlade majke: Poslodavci predlažu trogodišnje smanjenje doprinosa
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

Nakon što se zaposlena žena vrati sa porodiljskog odsustva trebalo bi joj kao mladoj majci dati podršku i to kroz trogodišnje smanjenje doprinosa za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje, kao i za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) i Instituti za razvoj i inovacije (IRI).

Ove dve organizacije su danas potpisale sporazum o saradnji na inicijativi za izmenu poreskih propisa, koja je razvijena uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Ovom merom privremenog smanjenja dažbina na rad bi bile obuhvaćene i nezaposlene ili neaktivne majke, koje se zaposle do detetove navršene druge godine života.

Predloženo umanjenje doprinosa trebalo bi da bude i na teret poslodavca i na teret zaposlenog, i u prvoj godini subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje bi iznosilo 65 odsto, u drugoj 60 odsto i u trećoj 50 odsto.

Računicax kaže da ukoliko ukupni trošak za poslodavca zaposlene majke sa neto platom od 57.735 dinara iznosi 92.465 dinara, nakon uvođenja subvencija bi u prvoj godini iznosio 65.454 dinara, u drugoj 67.531 dinara i u trećoj 71.687 dinara.

- Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji Unija poslodavaca i Institut za razvoj i inovacije najavljuju početak saradnje na daljem jačanju nacionalne privrede i njene konkurentnosti, unapređenju investicione klime zasnovane na znanju, inovacijama i kvalitetnim poslovima, kao i unapređenju solidarnosti, ravnopravnosti, društva jednakih šansi i inkluziji - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dve organizacije planiraju da zajedničkim aktivnostima, kroz ekonomska istraživanja i preporuke, daju podršku održivom društveno-ekonomskom razvoju u skladu sa međunarodnim i EU standardima i praksom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike