Ističe "zamrzavanje" cena: Benzin nam jeftiniji 33 dinara, a dizel samo pet dinara

30.09.2022

07:35

0

Uredba kojom se određuju maksimalne cene regularnog goriva na pumpama u Srbiji ističe danas, pa je pitanje da li ćemo dobiti nove cene ili slobodno tržište

Ističe "zamrzavanje" cena: Benzin nam jeftiniji 33 dinara, a dizel samo pet dinara
Koliko će pasti cena goriva? - Copyright 24sedam/Profimedia

Vlada Srbije danas bi trebalo da produži ili, praktično, ukine Uredbu o ograničavanju cene goriva koja, u šest nešto izmenjenih verzija, važi od sredine februara meseca. Ukoliko se uredba danas ukine, nećemo više svakog petka imati korekciju cene, a ukoliko se produži mogli bismo da imamo i nešto drugačije uslove za određivanje dozvoljene maloprodajne cene.

Uvoznici nafte i derivata, kao i trgovci na malo jednoglasni su da je ova "privremena“ uredba odradila svoje i da produženo administriranje države na tržištu već neko vreme donosi više štete nego koristi.

Promenili su se i uslovi na svetskom tržištu, pa je sada cena sirove nafte mnogo niža nego što je bila, recimo, početkom jula, kada su i bili najskuplji derivati na pumpama u Srbiji. Cena brenta je tada bila 112 dolara za barel (išla je u maju i junu i na prosečnih 120) a sada je ispod 90 dolara, što je nivo na kojem je bila pred uvođenje "zamrzavanja“.

Screenshot: Bloomberg
Cena nafte tipa brent na berzi

Pale su i cene derivata na evropskoj berzi, pa je tako cena dizela za tržište Mediterana danas oko 1.050 dolara za tonu, početkom jula je bila skuplja 370 dolara (20 odsto) a početkom meseca je bila na nivou od 1.100 dolara.

Screenshot: Tradingview.com
Cena dizela na evropskoj berzi za tržište Mediterana

Gde smo u poređenju s regionom

Od prvog jula do danas benzin je u Srbiji jeftiniji za 33 dinara a dizel samo pet. Samo u poslednjih mesec dana benzinu je cena pala 11 dinara, a dizelu 4,5 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji za vreme "zamrzavanja"

Međutim, i pored priličnog pojeftinjenja goriva, tačnije benzina, u Srbiji se po ovom pitanju zaostaje za zemljama u susedstvu.

Srpskih 16 odsto, koliko je od jula pojeftinio benzin, znatno je manje nego 27 odsto, za koliko je sada jeftiniji u Crnoj Gori. Pritom, što vozače dizelaša posebno nervira, je što je u komšiluku i dizel jeftiniji. U Crnoj Gori je cena pala 14,5 odsto, u Makedoniji 12 odsto a u Srbiji samo 2,2 odsto. Gori po pitanju jeftinijeg dizela su samo u Bosni i Hercegovini, gde im je cena ovog goriva sada manja tek nešto više od jednog procenta.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kratenje cene goriva u regionu

I pored velikog pojeftinjena vozači u Srbiji se i dalje voze plaćajući mnogo skuplje gorivo nego komšije, platiće pun rezervoar benzina za 11 evra više nego Crnogorci, a dizela čak za 17 evra.

Ovolike razlike su iznenađujuće jer i većina drugih zemalja u okruženju ima neki oblik kontrole cene ili ublažavanja tržišnih udara kada je gorivo u pitanju. Akcize na derivate su u Srbiji privremeno smanjenje za 15 odsto (u julu bilo i minus 20), ali sličnu politiku imaju i u Crnoj Gori gde su od juna akcize prepolovljene), Hrvatskoj su smanjenje za 15 odsto na dizel i 21 odsto na benzin.

U Severnoj Makedoniji su smanjili i PDV na gorivo, sa 18 na čak 10 odsto, jedino u regionu besne vozači u BiH, gde je smanjenje akciza pre šest meseci izglasano u jednom domu parlamenta ali je to zbog entitetskog politikantstva potom odbačeno.

Pritom od zemalja u regionu jedino Srbija i Severna Makedonija imaju „svoje“ rafinerije (tj. ruskog „Gaspromnjefta“ u NIS-u i grčkog „Helenik petroleuma“ u OKTA) u kojima se prerađuje sve jeftinija sirova nafta, dok drugi moraju da i derivate kupuju na (pre)skupom evropskom tržištu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti