Dizel pojeftinjuje u Hrvatskoj, u Austriji ga nema

20.09.2022

08:05

0

Dizel od danas u Hrvatskoj jeftiniji, a benzin skuplji, dok u komšiluku u Austriji ponovo moraju da prazne rezerve

Dizel pojeftinjuje u Hrvatskoj, u Austriji ga nema
Tan2022-8-5_162447352_0 - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Od danas je dizel jeftiniji u Hrvatskoj, pa će litar biti 1,64 evra, što je 7,87 evrocenti manje nego do sada (9,2 dinara).

Odlukom Vlade litar benzina košta 1,41 evro, što je za 0,13 evrocenti (15,2 dinara) više nego sada. Cena plavog dizela (za poljoprivredu) ostaje 1,13 evra, prenosi Index.

Austrijanci u problemu

I dok su vozači privatnih automobila i oni u transportu obradovani jeftinijim dizelom u Hrvatskoj, u Austriji se ponovo javljaju problemi za vlasnike vozila.

Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler ponovo je donela odluku o puštanju u opticaj 60.000 tona dizela iz nacionalnih rezervi, kako bi osigurala snabdevanje tim gorivom.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, odgovarajući predlog je upućen skupštini nakon što je postignut dogovor sa OMV-om i ostalom naftnom industrijom.

Poslednjih dana sve se češće na benzinskim pumpama širom zemlje mogla videti poruka da više nema dizela. Puštanjem u opticaj novih količina dizela treba da se osigura snabdevanje u Austriji sve dok rafinerija OMV-a u Švehatu kod Beča ponovo počne sa radom, nakon požara sredinom godine.

Naime, od juna, kada se dogodio incident u rafineriji, odnosno na glavnom postrojenju za destilaciju nafte, ova glavna rafinerija radi samo sa petinom svojih kapaciteta. Očekuje se da će u oktobru ponovo proraditi u punom kapacitetu.

Tokom leta Ministarstvo je u dva navrata puštalo u opticaj gorivo iz nacionalnih rezervi. Najpre 4. juna kada je odobreno puštanje u opticaj 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina, te 12.jula 100.000 tona dizela i 45.000 polugotovih goriva.

U Austriji crpljenje goriva iz nacionalnih rezervi mora da odobri parlament.

Samo ako u parlamentu predlog Ministarstva dobije dvotrećinsku većinu moguće je osloboditi određene količine iz rezervi.

Ministarstvo najavljuje da će, čim rafinerija u Švehatu ponovo proradi, početi novo punjenje nacionalnih rezervi, koje su namenjene samo za vanredne slučajeve.

OMV je, s tim u vezi, najavila da će i dalje povećanu količinu nabavljati na evropskom tržištu.

A na tom tržištu dizel trenutno košta, prema kotacijama na ICE berzi, 1.031 dolar za tonu. To je pad od poslednjeg pika 26. avgusta (1.199 dolara) od 14 odsto.

U Srbiji litar dizela od petka košta 216 dinara, kada je došlo do prvog pojeftinjenja tog derivata nafte u poslednjih nekoliko nedelja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike