Stigle nove cene: Pojeftinio nam i dizel

16.09.2022

10:19

0

Autor: S. G.

Poznati su novi iznosi naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji

Stigle nove cene: Pojeftinio nam i dizel
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Cena nafte je na svetskom tržištu od svog maksimuma sredinom juna, kada je iznosila 120 dolara za barel, pala na današnjih oko 91 dolar, koliko se u toku dana kotirao brent prema podacima portala oilprice.

U međuvremenu su i cene naftnih derivata u našoj zemlji krenule silaznom putanjom, barem kada se radi o bezolovnom benzinu BMB95 koji je sa 205 dinara po litru, što je bio najviši iznos početkom jula, pojeftinio za skoro 14 odsto, tj. za 15 dinara.

Ovakav trend se očigledno nastavlja! Prema najnovijim podacima, BMB95 će od danas popodne na srpskim pumpama koštati 174 dinara po litru, dok će cena evrodizela iznositi 216 dinara.

Podsetimo, litar benzina BMB95 koštao je prethodnih sedam dana 177 dinara, a litar evrodizela 217,5 dinara.

Ovo je prvo pojeftinjenje dizela od početka avgusta, kada je sa 215 dinara pao na 209. Od tada je cena ovog goriva koje učestvuje sa 80 odsto na tržištu automobilskog goriva, išla samo "uzbrdo" .

ilustracija 24/G.M.Š
 

Učinak uredbe

Cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe sredinom februara meseca. Nove cene utvrđene su na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja je "produžena" do kraja septembra.

Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike