Gas stao, cena skočila 25 odsto: Severni tok 1 još van stroja, pa cena plavog energenta raste

05.09.2022

07:45

0

Cena gasa u Evropi je značajno porasla od petka, nakon vanredne obustve protoka kroz Severni tok 1 ka Nemačkoj

Gas stao, cena skočila 25 odsto: Severni tok 1 još van stroja, pa cena plavog energenta raste
gasovod severni tok eu rusija copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Gas se na londonskoj ICE berzi za oktobarsku isporuku na TTF čvorištu u Holandiji, jutros ugovaro po ceni između 275 evra po megavatčasu i 265 evra (sa 2.819 dolara za 1.000 kubnih metara i 2.716 dolara).

To jed drastičan skok cnee u odnosnu na onu od petka, kada se megavat plaćao 215 evra, ali je i dosta manji od poslednjeg velikog pika na 347 evra od 26. avgusta.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa u poslednjih godinu dana: TTF čvorište na ICE

Aktuelno povećanje cene dogodilo se nakon što je u petak, 2. septembra, ruski „Gasprom“ naveo da je tokom redovnog održavanja gasovoda otkriveno curenje ulja na jedinoj pumpi kod Sankt Peterburga. Zbog toga je obustavljena isporuka gasa Evropi preko „Severnog toka 1“, gasovoda koji je prethodno od 31. avgusta bio u najavljenom trodnevnom remontu, takođe zbog kvara na kompresoru.

Gas koji nedostaje Evropi delimično se nadoknađuije povećanom isporukom preko Ukrajine, ali te količine ne mogu da podmire sve potrebe.

I pored prekida isporuke „Severnim tokom“ cena gasa nije bliztu rekordne zato što su u dobrom delu EU već gotovo napunili skladišta pred grejnu sezonu.

Od velikih ekonomija, najbolje stoje Francuzi, sa popunjenošću od 92,66 odsto prema podacima GIE AGSI. Tu su negde i Nemačka, sa 85 odsto i Italija sa 84 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike