Nišlijama grejanje oko 1.000 dinara skuplje

02.09.2022

12:20

0

Autor: G.M.Š.

Niška „Gradska toplana“ predložila je višu cenu grejanja za predstojeću sezonu od oko 8,6 odsto

Nišlijama grejanje oko 1.000 dinara skuplje
dmitry-schemelev-IoWW5u77Iwk-unsplash - Copyright Unsplash

Niška toplana zatražila je od Gradskog veća odobrenje za poskupljenje daljinjskog grejanja tako što bi varijabilni deo cene bio viši za sedam odsto, a fiksni deo za 18,3 odsto.

U odluci Nadzornog odbora Toplane, kaže dokument na zvaničnom gradskom sajtu, navedeno je da bi varijabilni deo cene ubuduće iznosio 6,12 dinara po kilovatsatu utrošene toplotne energije, a fiksni deo 28,73 dinara po kvadratnom metru zagrevanih prostorija.

Varijabilni deo toplana je do sada naplaćivala 5,72 dinara, a fiksni deo 24,28 dinara.

U obrazloženju za poskupljenje navedene su više cene energenata, gasa, mazuta i lož ulja, ali i vode i ostalih varijabilnih troškova.

Toplana, koja 95 odsto isporučene energije dobija iz gasa, skuplji energent plaća od 1. jula, napomenuo je za 24sedam v.d.direktor toplane, Predrag Milačić.

Ukoliko Gradsko veće odobri zahtev Nadzornog odbora, nove cene primenjivaće se tokom predstojeće grejne sezone ali i „unazad“ – biće ukalkulisane i u račune za avgust i septembar.

Proteklih meseci Gradsko veće odobrilo je poskupljenje vode, odnošenja smeća, gradskog i taksi prevoza i parkiranja.

Po tarifnom sistemu koji se primenjuje u Nišu fiksni deo računa za grejanje se naplaćuje svakog meseca u godini, a varijabilni deo kao naknada za isporučenu toplotnu energiju samo tokom grejne sezone.

To bi značilo da je za prosečan stan od 60 kvadrata za koji je godišnje  za grejanje potrebno 9.000 kWh, prema računici Agencije za energetiku, mesečno u grejknoj sezoni potrebno 1.500 kWh. Sa ovim cenama i dodatim PDV-om od 10 odsto, prosečan trošak za grejanje je nešto manji od 12.000 dinara, odnosno oko 950 dinara (8,6 odsto) više nego pre poskupljenja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike