Indijac Adani pretekao kralja luksuza: Gazda Luj Vitona izguran na četvrto mesto bogataša

30.08.2022

07:33

0

Sa bogatstvom većim od 137 milijardi dolara, Gautam Adani je pretekao Francuza Bernara Arnoa, vlasnika LVMH (Luj Viton – Moet Henesi)

Indijac Adani pretekao kralja luksuza: Gazda Luj Vitona izguran na četvrto mesto bogataša
Gautam Adani - Copyright AP/Aijaz Rahi

Malo ko van Indije je čuo za Gautama Adanija do pre nekoliko godina. Indijski biznismen je napustio fakultet i okušao sreću kao trgovac dijamantima pre nego što se okrenuo uglju, a sada je postao treća najbogatija osoba na svetu, piše Blumberg Adrija.

Ovo je prvi put da se neko iz Azije probio među prva tri mesta na Blumbergovom indeksu milijardera - njegov sugrađanin Mukeš Ambani (Rilajans Industris) i Kinez Džek Ma (Alibaba) nikada nisu stigli tako daleko. Sa bogatstvom od 137,4 milijarde dolara, Adani je pretekao Francuza Bernarda Arnaulta i sada zaostaje samo za Amerikancima Elonom Maskom i Džefom Bezosom.

Adani (60), proveo je poslednjih nekoliko godina šireći svoj konglomerat, upuštajući se u sve - od centara podataka do cementa, medija i glinice. Grupa sada poseduje najveću indijsku luku i operatera aerodroma u privatnom sektoru, distributera gradskog gasa i rudara uglja.

Dok su ekolozi kritikovali njegov rudnik Karmajkl u Australiji, on je u novembru obećao da će uložiti 70 milijardi dolara u zelenu energiju kako bi postao najveći svetski proizvođač obnovljive energije.

Kako se njegovo carstvo proširilo na jedan od najvećih svetskih konglomerata, zabrinutost je porasla. Adanijev niz poslova uglavnom je finansiran dugovima, a njegova imperija je "vrlo precenjena", navodi „KreditSajts“ u izveštaju.

Neki zakonodavci i posmatrači kretanja na tržištu takođe zabrinuti zbog neprozirnih struktura akcionara i nedostatka pokrivenosti analitičara u kompanijama „Adani grupe“. Ipak, akcije su porasle - neke od njih više od 1.000 odsto od 2020. godine, sa procenama koji su dostigli zaradu 750 puta - pošto se tajkun fokusirao na oblasti za koje premijer Narendra Modi smatra ključnim za postizanje dugoročnih ciljeva Indije.

Zaokret ka zelenoj energiji i infrastrukturi osvojio je investicije kompanija uključujući „Varburg Pinkus“ i „TotalEnergies“, pomažući Adaniju da uđe u ešalone u kojima su ranije dominirali američki tehnološki moguli. Nalet uglja poslednjih meseci dodatno je podstakao njegov uspon.

Sve u svemu, Adani je samo u 2022. svom bogatstvu dodao 60,9 milijardi dolara, pet puta više nego bilo ko drugi. Prvo je pretekao Ambanija kao najbogatijeg Azijata u februaru, postao centimilijarder u aprilu i izgurao Bila GEjtsa (ex Majkosoft) sa mesta četvrtog najbogatijeg čoveka na svetu prošlog meseca.

Filantropima se "topi" bogatstvo

Adani je uspeo da prođe pored nekih od najbogatijih američkih milijardera na svetu delimično i zato što su oni nedavno povećali obim donacija. Gejts je u julu rekao da prenosi 20 milijardi dolara Fondaciji koju vodi sa bivšom ženom Melindom, dok je Varen Bafet već donirao više od 35 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe.

Njih dvoje, zajedno sa Melindom, pokrenuli su inicijativu „Giving pledž“ 2010. godine, obećavajući da će donirati većinu svog bogatstva tokom života. Milijarde dolara potrošene na filantropiju gurnule su ih niže na Blumbergovom indeksu bogatstva. Gejts je sada peti, a Bafet šesti.

Adani je takođe povećao sumu novca koji donira. On je u junu obećao da će donirati 7,7 milijardi dolara kako bi obeležio svoj 60. rođendan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike