Ko je Indijac koji je pretekao Vorena Bafeta i postao peti najbogatiji čovek na svetu

30.04.2022

18:20

0

Indijski infrastrukturni mogul postao je najbogatiji azijski milijarder početkom aprila

Ko je Indijac koji je pretekao Vorena Bafeta i postao peti najbogatiji čovek na svetu
AP19125760168300 - Copyright AP Photo/Nati Harnik

Neverovatan uspon Gautama Adanija se nastavlja. Indijski infrastrukturni mogul postao je najbogatiji azijski milijarder početkom aprila, i nastavlja da se penje na lestvici najbogatijih. Sada je pretekao i Vorena Bafeta i tako postao peta najbogatija osoba na svetu.

Forbs procenjuje da bogatstvo 59-godišnjeg Adanija vredi 123,7 milijardi dolara, što je više od 121,7 milijardi dolara koliko je "težak“ Bafet (91).

Agresivna ekspanzija

Profimedia
Gautam Adani

Adani je osnivač i predsednik Adani grupe, lučkog i energetskog konglomerata sa šest javnih kompanija u Indiji. Učešće svakog od tih preduzeća poraslo je između 19 i 195 odsto ove godine, pošto je Adani predvodio agresivnu ekspanziju na obnovljive izvore energije, medije, aerodrome i još mnogo toga.

Ranije ovog meseca, kompanija International Holding Co. iz Abu Dabija, koju vodi brat prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, uložila je dve milijarde dolara u tri Adanijeve kompanije fokusirane na zelenu energiju. On je rekao da želi da postane najveći svetski proizvođač zelene energije, sa ciljem da uloži do 70 milijardi dolara u projekte obnovljive energije.

Sin trgovca tekstilom, Adani je napustio fakultet i 1988. godine osnovao firmu za izvoz robe. Do 2008. postao je milijarder, pridruživši se Forbsovim redovima po prvi put, vredan 9,3 milijarde dolara. Njegovo bogatstvo je zaista počelo da raste na početku pandemije kovida, nakon što je proširio svoje carstvo velikim akvizicijama kao što je kupovina 74 odsto udela u Međunarodnom aerodromu u Mumbaju 2020. godine, drugog najprometnijeg aerodroma u Indiji, i otkupom Softbankove obnovljive energije za 3,5 milijardi dolara.

Adani je u petak pristao da kupi "Ocean Sparkle“, najveću indijsku kompaniju za pomorske usluge, u ugovoru od 220 miliona dolara.

Nagli rast akcija uvećao bogatstvo

Vredno 8,9 milijardi dolara pre samo dve godine, Adanijevo bogatstvo je poraslo na procenjenih 50,5 milijardi dolara u martu 2021. zahvaljujući naglom porastu cena akcija, a zatim se skoro udvostručilo do marta 2022. na procenjenih 90 milijardi dolara, pošto su akcije Adani grupe još više porasle.

Profimedia
Porodica Adani: Gautam sa ženom, sinom i snajom

Adanijevo bogatstvo procenjeno je na 123,7 milijardi dolara neto vrednosti, što ga čini najbogatijom osobom u Indiji, za 19 milijardi dolara bogatijim od drugog najbogatijeg čoveka u zemlji, Mukeša Ambanija (vredi procenjenih 104,7 milijardi dolara). On je nadmašio Bafeta pošto su akcije čuvenog investitora Berkshire Hathavai pale za dva odsto polovinom aprila usred velikog pada na američkom tržištu akcija.

Sada postoje samo četiri osobe na planeti bogatije od Adanija, prema Forbsovoj listi milijardera u realnom vremenu: suosnivač Majkrosofta Bil Gejts (procenjen na 130,2 milijarde dolara), francuski kralj luksuzne robe Bernar Arno (167,9 milijardi dolara), osnivač Amazona Džef Bezos (170,2 milijarde dolara) i šef Tesle i SpaceX-a Elon Mask (269,7 milijardi dolara).

Top 5 milijardera Forbsove liste

 1. Ilon Mask                      269,7 milijardi dolara          SAD
 2. Džef Bezos                   170,2 milijarde dolara        SAD
 3. Bernard Arnault         167,9 milijardi dolara          Francuska
 4. Bil Gejts                        130,2 milijarde dolara         SAD
 5. Gautam Adani            123,7 milijardi dolara          Indija

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Forbs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike