Jahta ruskog milijardera uplovila u Tivat: Bogataši traže sklonište i sigurnu luku u bekstvu od međunarodnih sankcija

02.03.2022

12:56

0

Velelepni brod predsednika ruske naftne kompanije "Lukoil" nedavno se "parkirao" u našem komšiluku

Jahta ruskog milijardera uplovila u Tivat: Bogataši traže sklonište i sigurnu luku u bekstvu od međunarodnih sankcija
profimedia-0654146799 - Copyright Profimedia

Jahta "Galaktika Supernova", koja je navodno u vlasništvu ruskog milijardera Vagita Alekperova, uplovila je 1. marta u crnogorsku luku u Tivtu, nakon što je prethodno bila usidrena u Barseloni, pokazuju podaci sajta Marine traffic.

Naime, jednostavna pretraga na internetu povezuje ime Vagita Alekperova sa jahtom koja se zove "Galaktica Supernova".

Vagit Alekperov je predsednik ruske naftne kompanije "Lukoil", čije je bogatstvo Forbs procenio na oko 20 milijardi dolara. Njegova jahta je duga 70 metara, ima bazen i heliodrom, a na njoj može da boravi 12 osoba. Vrednost jahte procenjuje se na oko 75 miliona evra.

Zbog najavljenih sankcija Evropske unije i Sjedinjenjih Američkih Država koje bi bile usmerene na imovinu milijardera povezanih sa ruskom vlašću i predsednikom Vladimirom Putinom, neki od njih su usmerili svoje jahte ka novim odredištima, pa i Crnoj Gori, u nadi da će izbeći sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsetimo, Savet EU je uveo sankcije za 680 osoba i 53 kompanije iz Rusije koji su povezani sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

EU će im zamrznuti imovinu

Među merama su zamrzavanje njihove imovine su i zabrana raspolaganja sredstvima i zabrana ulaska ili tranzita preko teritorije EU.

Vagit Alekperov se za sada ne nalazi na spisku EU sankcionisanih Rusa.

Profimedia
Vagit Alekperov

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je 1. marta tokom sednice Evropskog parlamenta da će EU zamrznuti imovinu ruskih oligarha.

- Zatvorili smo naše nebo za ruske avione, uključujući privatne avione oligarha. Takođe, zamrznućemo i njihovu drugu imovinu – bilo jahte, luksuzne automobile ili nekretnine. To ćemo potpuno da zamrznemo - poručila je ona.

Prema pisanju Gardijana, "Lukoil" je moguća meta evropskih sankcija, s obzirom na važnost tog energetskog giganta za rusku ekonomiju i činjenicu da je već podložan nekim američkim sankcijama, ali nije precizirano o kojim se sankcijama radi. To je kompanija od strateškog značaja za Rusiju.

Iz Vlade je 1. marta ponovljeno da će Crna Gora u potpunosti podržati politiku EU u oblasti sankcija, ekonomskih i individualnih zbog poteza Rusije. Pomenute mere podrazumevaju zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Apel Vladi Crne Gore

Nevladina organizacija MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) je pozvala Vladu i ministarstva da saopšte što će konkretno preduzeti kako Crna Gora ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha, koji su pod udarom, ili im tek prete međunarodne sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kao primer navode prebacivanje Alekperove jahte u Crnu Goru.

Profimedia
Bliske veze...: Vladimir Putin i Vagit Alekperov

RSE je uputio Vladi Crne Gore i Ministarstvu kapitalnih investicija upit o tome šta se dešava sa imovinom onih koji se nađu na listi sankcija EU, ali odgovora nije bilo. Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova za RSE saopštilo da Crna Gora dosledno prati zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU i stoprocentno se usaglašava sa odlukama Saveta EU.

- To se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji - saopšteno je iz ministarstva.

Među pomorskim agentima koje je RSE kontaktirao nezvanično kažu da će sankcije značiti da vlasnici ne mogu da prodaju ili založe svoje jahte, ali i da će im biti zamrznuto i njihovo korišćenje.

S obzirom na to da je reč o skupim plovilima, i da njihovo održavanje i servisiranje izuzetno puno košta, oni procenjuju da bi takva jahta nakon nekog vremena samu sebe "pojela".

Vrednost "Lukoila" pala

SAD će uvrstiti još ruskih bogataša na listu sankcija

Sjedinjene Države se spremaju da prošire sankcije koje su zbog napada Rusije na Ukrajinu uvedene ruskim oligarsima, njihovim kompanijama i članovima porodica, objavio je danas Vašington post, pozivajući se na tri osobe upoznate sa merama.

Bela kuća i Ministarstvo finansija pripremaju listu ljudi koja će se u ponedeljak delom proklopiti sa sankcijama EU, navodi list, a prenosi Rojters. Na listi će se naći i Ališer Usmanov, vlasnik konglomerata za proizvodnju gvožđa i čelika, objavio je Post.

Iz MANS-a ocenjuju da je Crna Gora godinama bila prostor za sigurno i nekažnjeno skrivanje i plasiranje sumnjivog novca ruskih oligarha tokom bivše vlasti Demokratske partije socijalista.

- Tada je posebno crnogorska obala bila pretvorena u perionicu prljavog kapitala stečenog kriminalom, uz prećutne garancije tadašnje vlasti da se poreklo tog novca neće dovoditi u pitanje - navodi MANS-a.

Iz te organizacije konstatuju da poslednji događaji upućuju da je Crna Gora i dalje prihvatljivo sklonište za ruske oligarhe i njihovu imovinu u bekstvu od međunarodnih sankcija.

Zato je važno, dodaju, da crnogorska vlada stvori pravne preduslove koji bi državnim institucijama omogućili da konkretizuju svoju posvećenost politikama EU kada je u pitanju situacija u Ukrajini.

Vagit Alekperov, predsednik "Lukoila", zabeležio je najveći pad neto vrednosti svoje imovine, 33 odsto u četvrtak 24. februara, na dan kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine. Pad za oko 6,2 milijarde dolara spustio je njegovu imovinu na 13 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike