Nafta je opet u plusu: Šta nas danas čeka na srpskim pumpama?

12.08.2022

05:35

0

Autor: S. G.

Iako je već nekoliko nedelja cena "crnog zlata" na silaznoj putanji, ove nedelje počela je da raste

Nafta je opet u plusu: Šta nas danas čeka na srpskim pumpama?
Tan2022-8-5_162449365_2 - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Gorivo na srpskim pumpama je već skoro mesec dana, odnosno četiri nedelje zaredom, za koji dinar jeftinije, pogotovo kada se radi o bezolovnom benzinu BMB95. Tako su cene derivata pratile cenu nafte na svetskim berzama koja je takođe pojeftinila.

Podsetimo, proteklih sedam dana litar benzina BMB95 u maloprodaji koštao je najviše 184 dinara, a evrodizela 209 dinara.

Međutim, pitanje je da li ćemo i ovog petka imati pad cena benzina ili nas danas ipak čeka malo drugačiji scenario...

Šta je poguralo cene?

Naime, cena nafte je ove nedelje malo išla silaznom putanjom, ali više je rasla, pogotovo u odnosu na početak sedmice. Tako je već u utorak, 9. avgusta, nafta poskupela nakon što je ukrajinska državna kompanija Ukrtransnafta zaustavila ruske isporuke preko južnog kraka glavnog naftovoda za Evropu.

Evropska nafta brent je na terminskom trgovanju (fjučers ugovori) skočila za 1,5 odsto premašivši 98 dolara za barel. Američka WTI nafta je ojačala za 1,6 odsto na nešto više od 92 dolara za barel.

Nakon što su se cene dan kasnije malo smirile, juče su opet burno odreagovale i to nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) povećala svoju prognozu rasta globalne potražnje do kraja ove godine.

Tako je cena brenta povećana za 2,68 odsto na 100 dolara po barelu, dok je WTI nafta ojačala za 3,15 procenata na 94,83 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati promene cena u realnom vremenu.

IEA je u kvartalnom izveštaju o tržištu nafte, koji je juče objavljen, podigla svoju procenu tražnje za naftom za 380.000 barela dnevno, tako da sada iznosi 2,1 milion barela dnevno u preostalom delu ove godine.

Najmanje povećanje u istoriji OPEK-a

Kada se posmatra period od 25. jula do 5. avgusta, Narodna banka Srbije objavila je juče detaljan izveštaj o kretanju cena nafte i uzrocima. U tom periodu je, kako navode u NBS, cena nafte tipa brent smanjena za 9,43 odsto i kretala se u rasponu od 95,66 do 103,33 američka dolara po barelu.

- Na pad cene nafte u posmatranoj nedelji uticali su strah od globalnog ekonomskog usporavanja i recesije, podaci za jul o slabijoj proizvodnji u Kini i Japanu, što se odrazilo na tražnju, kao i smanjenje tražnje i pad cena nafte na najniži nivo u poslednjih šest meseci – ističe se u izveštaju NBS.

Takođe, na pojeftinjenje "crnog zlata" uticao je i izveštaj Američke agencije za informacije o energetici o neočekivanom rastu zaliha sirove nafte i benzina u SAD zbog pada izvoza, smanjene proizvodnje u rafinerijama i usporene potražnje, kao i izjave Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da su spremni za znatno povećanje proizvodnje ako se svet suoči sa ozbiljnom krizom snabdevanja ove zime.

Naftaši broje milijarde

U izveštaju NBS navode se i ostvareni finansijski rezultati najvećih naftnih kompanija. Tako su, kako kažu, objavljeni rezultati rekordnih profita naftnih kompanija u prvoj polovini 2022. godine. Naime, Exxon, Chevron, Shell i Total Energies su samo u poslednjem tromesečju ove godine zaradili 52 milijarde dolara.

Ipak, kako se navodi, u posmatranoj nedelji su na ograničenje daljeg pada cene nafte uticali i odluka OPEK+ da poveća nivo proizvodnje nafte, ali za samo 100.000 barela dnevno u septembru, što je jedno od najmanjih povećanja u istoriji uprkos nedavnim diplomatskim naporima predsednika SAD da ubedi lidere OPEK-a da povećaju proizvodnju, kao i smanjenje broja operativnih naftnih i gasnih platformi u SAD.

Iako se ne može sa sigurnošću reći da li će se i u kojoj meri cene na srpskim pumpama danas promeniti, poznavaoci tržišta tvrde da će one i narednih nedelju dana biti na gotovo istom nivou. Pomeranja će, kako kažu, eventualno ići naviše, ali minimalno.

Inače, cene derivata u maloprodaji određuju se svakog petka na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata koja važi do 31. avgusta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike