Poznate nove cene goriva na srpskim pumpama

05.08.2022

13:05

0

Autor: S. G.

Sada već mesec dana imamo isti trend u kretanju cena

Poznate nove cene goriva na srpskim pumpama
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kako je cena nafte na svetskim berzama "padala“, tako smo i u Srbiji imali, sada već tri nedelje zaredom pojeftinjenje goriva u maloprodaji.

S obzirom na to da cena "crnog zlata“ i dalje ide silaznom putanjom zbog sve većeg broja dokaza o globalnom ekonomskom usporavanju koje podstiče pad tražnje, takav scenario preslikava se i na manja tržišta, kao što je naše.

Svakog petka novi cenovnik

Prema podacima portala Oilprice koji prikazuje cene nafte u realnom vremenu, danas u toku dana je barel brent nafte pao na ispod 100 dolara, odnosno na oko 94 dolara, dok je američka WTI spala na manje od 89 dolara.

A danas su osvanule i nove cene naftnih derivata na srpskim pumpama pa imamo, kao što su domaći mediji i najavili, ponovno pojeftinjenje, i to značajno. Tako će narednih sedam dana litar benzina BMB95 u maloprodaji koštati najviše 184 dinara, a evrodizela 209 dinara.

Podsetimo da je BMB95 do danas koštao 190 dinara po litru, a evrodizel 215 dinara.

Cene derivata u maloprodaji određuju se svakog petka na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je krajem jula produžena i važiće do 31. avgusta.

Formula za određivanje cene

Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike