Poznate nove cene na pumpama: Koliko će nas od danas koštati benzin?

29.07.2022

11:12

0

Autor: S. G.

Da li i ovog petka imamo isti scenario kao prethodne tri nedelje

Poznate nove cene na pumpama: Koliko će nas od danas koštati benzin?
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Prethodne tri nedelje imali smo zaredom pojeftinjenje goriva u maloprodaji u Srbiji. Na taj način cene derivata ispratile su kretanje cene nafte na svetskoj berzi koje su išle silaznom putanjom.

Konkretnije, bezolovni benzin BMB95 pojeftinio je tri petka zaredom, dok se evrodizel držao na istom nivou do prošle nedelje, da bi i on u petak, 22. jula, koštao nešto manje.

Produžena uredba do kraja avgusta

A već od danas pa do sledećeg petka popodne, imamo novi cenovnik. Tako će litar benzina BMB95 u maloprodaji koštati najviše 190 dinara, a evrodizela 215 dinara.

Podsetimo da je do danas litar benzina BMB95 koštao 192 dinara, a evrodizela 215 dinara, što znači da je bezolovni malo pojeftinio, dok je cena dizela ostala ista.

Inače, Vlada Srbije produžila je juče važenje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata u Srbiji do kraja avgusta i prema njoj se svakog petka radi novi presek cena goriva u maloprodaji.

ilustracija 24sedam
 

Kako se obračunava cena?

Maloprodajna cena derivata formira se, ianče, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike