Skupa partija ukrajinskog pokera: Evrozona bi mogla da ozbiljno padne

15.02.2022

11:40

0

Evrozona će i bez dodatnih komplikacija u Ukrajini porasti manje zbog skupog gasa i struje, a ako sukob izazove prekid isporuke… Rublja ipak šalje signal optimizma

Skupa partija ukrajinskog pokera: Evrozona bi mogla da ozbiljno padne
Ilustracija - Copyright Pixabay

Udar zbog bilo kakvog prekida isporuke gasa u Evropu "pojeo" bi vrednost proizvedene robe i usluga u evrozoni i pogoršao uticaj visokih cena energije na privredni rast 19-članog bloka, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB).

U članku objavljenom u „Ekonomskom biltenu“, ECB je navela da očekuje da će visoke cene energije ionako smanjiti ekonomsku proizvodnju evrozone za oko 0,2 posto ove godine, u odnosu na uporedne bazne nivoe bruto domaćeg proizvoda (BDP) zabeležene tokom 2021. Najveći uticaj će biti u prvom kvartalu, prenosi Rojters.

Rekordne cene energije, kao reakcija na zabrinutost da bi ruski napad na Ukrajinu doveo do prekida izvoza goriva u Evropu, usporile su rast evrozone. Rusija negira bilo kakav plan za invaziju, ali ukoliko do sukoba dođe i usledi prekid isporuke gasa, situacija će biti veoma ozbiljna za EU.

Više od 90 odsto gasa koji se koristi u zoni evra se uvozi, ističe ECB, što znači da bi se negativni ekonomski uticaji pogoršali ako blok izgubi deo snabdevanja gasom.

- Procenjuje se da bi direktan i indirektan uticaj od hipotetičkog udara restrikcije gasa za 10 odsto na korporativni sektor smanjio bruto dodatu vrednost evrozone za 0,7 odsto - saopštila je banka.

Stvarni pad mogao bi da bude čak i veći, budući da scenario ne uzima u obzir efekat promena cena energije, dodaje ECB.

Austrija i Slovačka bi pretrpele najveći udarac, dok bi od industrijskih sektora najverovatnije najjače bila pogođena proizvodnja osnovnih metala, prema analizi ECB.

Sukob i dalje neizvestan, ali rublja najavljuje relaksaciju

Iako Zapad, pogotovo SAD, insistira na neminovnosti ruskog napada, rusko tržište kapitala zabeležilo je danas snažan rast na vest da Rusija povlači trupe u blizini ukrajinske granice. Optimizmu doprinosi i to što je nemački kancelar Olaf Šolc doleteo u Moskvu na razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju.

Ruske akcije i rublja su, nakon slabljenja prethodnih dana usled straha od potencijalnog ukrajinsko-ruskog vojnog sukoba, naglo ojačale posle saopštenja Ministarstva odbrane da su vojne vežbe završene i da se deo jedinica u vojnim okruzima u blizini Ukrajine vraća u svoje baze, izvestili su zapadni i ruski mediji.

Agencija Tass navodi da je indeks akcija denominovanih u dolarima, RTS, skočio na Moskovskoj berzi za 5,55 posto, na 1.505,2 poena.

Indeks MOEX, koji meri vrednost u rubljama, dostigao je 3.599,19 poena, što je rast od 3,38 procenata.

Rublja je takođe tokom današnjeg trgovanja na Moskovskoj berzi ojačala prema dolaru i evru.
Dolar se menjao po kursu od 75,54 rublje, odnosno u padu je za 1,59 odsto, dok je evro oslabio za 1,18 posto, na 85,7 rubalja, prema podacima sa trgovanja u 11.52 po moskovskom vremenu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike