Cene neće padati: Inflacija van cilja i u narednih 12 meseci, procenjuju stručnjaci

20.04.2022

11:19

0

Inflaciona očekivanja bankara i privrede između 4,5 i 5,0 odsto i početkom sledeće godine

Cene neće padati: Inflacija van cilja i u narednih 12 meseci, procenjuju stručnjaci
24sedam/S.Š.

Prema rezultatima martovske ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora u Srbiji očekuju da će inflacija u martu 2023. godine biti na nivou od pet odsto, dok su prema rezultatima aprilske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred nešto niža i iznose 4,5 odsto.

Tih 4,5 dosto je gornja granica ciljanog koridora Narodne banke Srbije od tri odsto plus/minus 1,5 procentnih poena. Srpska centralna banka ranije je procenjivala da će inflacija imati pik u prvom tromesečju a da će da se vrati u željeni koridod do kraja ove godine.

Očekivana inflacija predstavnika privrede za godinu dana unapred, prema anketi agencije Ipsos, smanjena je sa 7,5 odsto, zabeleženih u februaru, na 5,0 odsto u martu i na taj način se izjednačila sa očekivanom inflacijom predstavnika finansijskog sektora.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću se u rasponu od tri do četiri odsto za finansijski sektor, dok su kod privrednika na nivou od 3,5 odsto za obe posmatrane godine.

Ovakvi rezultati ankete mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, ističu iz NBS.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti