Plan EU jača odnos sa zemljama regiona! Za Zapadni Balkan investicije vredne 30 milijardi evra (FOTO)

23.06.2022

20:40

0

EU zvaničnik je poručio da je na sastanku ”jasno i nedvosmisleno ponovljena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i budućnost regiona u Evropskoj uniji”

Plan EU jača odnos sa zemljama regiona! Za Zapadni Balkan investicije vredne 30 milijardi evra (FOTO)
tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana održali su danas u Briselu četvorosatnu diskusiju o izazovima aktuelne geostrateške situacije i načinima daljeg jačanja odnosa EU i Zapadnog Balkana, objavljeno je u Evropskom savetu i navedeno da će Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti do 30 milijardi evra investicija za pomoć regionu.

Nakon što je otkazana konferencija za medije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja je trebalo da bude posvećena Zapadnom Balkanu, visoki EU zvaničnik je poručio da je na sastanku ”jasno i nedvosmisleno ponovljena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i budućnost regiona u Evropskoj uniji”.

On je novinarima u Briselu preneo poziciju Evropskog saveta o tome da je ”rat u Ukrajini stavio proširenje EU u fokus” i objasnio da to znači napredak u pristupnom procesu kroz reforme, jačanje integracija, ali i rešavanje bilateralnih i reginalnih sporova poput normalizacije odnosa Beograda i Prištine i unutrašnje politicke krize u BiH.

tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

 

- To takođe znači da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu bez odlaganja, što je apsolutni prioritet, kao i rešavanje bilateralnih pitanja između Bugarske i Severne Makedonije ,dodao je EU zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

EU zvaničnik je dodao da su na sastanku u Briselu lideri EU i Zapadnog Balkana razgovarali o inicijativi formiranja evropske političke zajednice kao političke platforme na kojoj bi učesnici mogli da održavaju razmenu i koordinaciju širom evropskog kontinenta.

tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

 

- EU će nastaviti da pruža podršku regionu, uključujući i da mu pomogne da se suoči sa izazovima koji proizilaze iz rata u Ukrajini, na primer povezujući ih sa inicijativama EU za bezbednost hrane i energije, podržavajući ih u jačanju sajber bezbednosti, rešavanju hibridnih pretnji i dezinformacija, poručeno je iz Evropskog saveta.

Dodaje se i da će Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti do 30 milijardi evra investicija za pomoć regionu u ekonomskom oporavku i približavanju EU kao i u realizaciji projekata koji poboljšavaju povezanost i otpornost regiona.

Visoki EU zvaničnik zaključuje da su lideri EU i Zapadnog Balkna na sastanku u Biselu izrazili podršku narodu Ukrajine i složili se da nastave sa rednovim sastancima i angažmanom.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug