Vučić se obratio liderima EU posle sastanka u Briselu: Ko se od evropskih medija izvinio Srbiji posle svih izmišljotina? (FOTO/VIDEO)

23.06.2022

13:01 >> 13:45

0

Pored njega, govorili su Edi Rama i Dimitar Kovačevski

Vučić se obratio liderima EU posle sastanka u Briselu: Ko se od evropskih medija izvinio Srbiji posle svih izmišljotina? (FOTO/VIDEO)
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu završen je nešto posle 13 časova, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle toga imao bilateralni susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Potom su se javnosti obratili predsednik Srbije, ali i premijeri Albanije i Severne Makedonije.

Obraćanje predsednika Vučića:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, Severna Makedonija i Albanija razumeju.

- Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak pregovora. To je neophodno jer su obe zemlje ispunile sve zahteve EU.

- Neizmerno smo zahvalni Šarlu Mišelu i svim drugima koji su podržali sve nas na evropskom putu, a posebno što su nas saslušali. Više od 20 evropskih lidera nas je slušalo tri, četiri sata. 

On je rekao da je Srbija povećala trgovinsku razmenu sa EU za više od 30 odsto.

- Neizmerno smo zahvalni Šarl Mišelu i svima onima koji su nas podržali na našem evropskom putu. Diskutovali smo o svemu i zato je potrebno da prihvatimo inicijativu Makrona, a ona će značiti formiranje nove političke zajednice. To je dobar način za nas da se naš glas čuje - rekao je Vučić.

Printscreen/Tanjug
 

Predsednik je rekao da je bio izložen pritisku povodom neuvođenja sankcija Rusiji.

Istakao je da je od ljudi iz službe dobio informaciju da je 2629 članaka je odštampano u evropskim medijima u Srbiji nakon "ruskog napada" o tome da "Srbija ugrožava ceo region Zapadnog Balkana, suverenitet tzv. Kosova", ali se ništa nije desilo.

- Moje pitanje za vas je da li ste čuli izvinjenje ovih medija o izmišljotina koje su oni prenosili građanima - rekao je predsednik Srbije.

Ističe da je u obavezi da se ponaša u skladu sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednosti i zahvalan je onima iz EU koji su želeli da nas čuju.

Istakao je da formiranje Otvorenog Balkana nije ideja Viktora Orbana, ali ni Vladimira Putina.

- Tri balkanske nacije su sele i pronašle su rešenje, barem za neke od naših problema. Da li je to zabranjeno i da li bi to trebalo zabraniti? - pitao je Vučić.

Dao obećanje evropskim kolegama da će uraditi sve što je moguće da postignemo evropske standarde.

- Rama i Kovačevski su branili interese svojih građana - dodao je prvi čovek Srbije.

Printscreen/Tanjug
 

Kovačevski: Ono što se sada dešava je veliki problem i veliki udarac na kredibilitet EU

Kovačevski kaže da njegova zemlja troši dragoceno vreme koje nema na raspolaganju.

- Ono što se sada dešava je veliki problem i veliki udarac na kredibilitet EU - rekao je premijer Severne Makedonije i rekao da je ta država uradila mnogo toga do sada i donela neke teške odluke, a sada je vreme da EU ispuni svoja obećanja, pre nego što da nova.

On se zahvalio Makronu na posvećenosti koju je pružio za rešavanje problema u pregovorima Severne Makedonije i EU.

- Sve smo uradili, sad je EU na potezu - kazao je premijer Severne Makedonije.

Založio se za zaštitu identiteta svog naroda, kako bi ta zemlja dostojanstveno mogla da uđe u EU.

Printscreen/Tanjug
 

Rama: Osećam duboku tugu za EU

- Žao mi ih je i nadam se da možemo da pomognemo - rekao je Rama.

On kaže da je Šarl Mišel rekao liderima Zapadnog Balkana da imaju 3 minuta za razgovor i da to nije bilo dovoljno. Kaže da se osećao loše jer u Brisel dolaze kao gosti, a ne kao Evropljani.

Rama podseća da je Severna Makedonija već 17 godina kandidat za članstvo EU i da je čak promenila ime, a Albanija čeka 8 godina.

- Zamislite da Francuska promeni ime - rekao je Rama. On je dodao da je "Bugarska sramota", ali da ona nije jedini razlog za zaustavljanje procesa širenja EU.

Printscreen/Tanjug
 

Podsetimo, predsednik Srbije po dolasku na Samit odgovorio je na pitanja novinara.

- Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje. Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe. Zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i to da smo mi mnogo mali, a neki mnogo veliki, to ostavite, to su priče za malu decu. Severna Makedonija je nama bratska zemlja. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i verujem da ćemo uvek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik je ponovio stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da podržava i teritorijalni integritet Srbije, a što kako navodi nije stav mnogih država.

- Mi smo uvek za napredak svih balkanskih zemalja na evropskom putu - poručio je Vučić.

Na pitanje da li očekuje kritike od toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kaže:

- Očekivao, ne očekivao, dobiće odgovor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike