Snažna poruka Šarla Mišela: Zapadni Balkan je prioritet EU

23.06.2022

08:42

0

Imamo važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces", rekao je Mišel

Snažna poruka Šarla Mišela: Zapadni Balkan je prioritet EU
Šarl Mišel Aleksandar Vučić Tan2022-6-23_95925413_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je danas, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donete odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Izrazio je uverenje da će na Samitu EU biti doneta odluka o statusu kandidata za Ukrajinu i Modlaviju, kao i jasna evropska perspektiva za te dve zemlje i Gruziju.

"Imamo važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces. Imamo trenutno problem u Bugarskoj i pokušavamo da stavimo predloge na sto da bi bili u mogućnosti da što pre otpočnemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To nam je sada glavni prioritet i učinićemo sve da u tome napredujemo", rekao je Mišel novinarima.

Kazao je i da su svi napori koje je BiH preduzela na putu u EU imali pozitivne efekte na smanjenje tenzija i da će EU učiniti sve da institucije te zemlje budu funkcionalne.

"Ovaj samit je od geopolitičkog značaja, jer ćemo doneti odluke u korist stabilnosti i prosperiteta. Zapadni Balkan je prioritet za nas i angažovaćemo se da unesemo novu energiju u proces integracije“, naglasio je Mišel.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike