Hrvati ponovo zamrzli gorivo, benzin 1,74 evra

20.06.2022

08:09

0

Cene pod državnom kontrolom, osim pumpama na autoputu

Hrvati ponovo zamrzli gorivo, benzin 1,74 evra
Točenje goriva - Copyright Profimedia

Hrvatska vlada odlučila je danas da zamrzne cene goriva na svim benzinskim pumpama, osim na autoputevima, na sadašnjem nivou

Cena goriva je u Hrvatskoj od sutra zamrznuta pa će tako evrodizel koštati 13,08 kuna (1,74 evra), benzin 13,5 (1,8), a plavi dizel za poljoprivredu 9,45 kuna po litri (1,26).

Na autoputevima cene evrodizela će rasti, a sada iznosi 13,57 kuna (1,81 evro), za evrosuper 95 cena je 14,06 kuna (1,87 evra).

Odluka o ceni goriva doneta je na današnjoj telefonskoj sednici Vlade, a premijer Andrej Plenković je u obrraćanju medijima rekao da će ove cene biti primenjivane od sutra, a važiće dve sedmice.

Uredba se, dodao je, ne odnosi na premijum goriva.

Ušteda skoro 50 centi

- Od početka ovog snažnijeg rasta cena reagovali smo smo već nekoliko puta, a ukoliko bude potrebe reagovaćetom i dalje. S obzirom na dosadašnje uštede šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio udar na standard građana. Da nije bilo svih vladinih mera, cena dizela bila bi 16,64 kune, benzin 15,95, plavi dizel 11,83. Zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim merama cene benzina niže za 2,45 kuna, dizela 3,56 kuna, a plavog dizela za 2,38 kuna po litri - poručio je Plenković na vladinom tviter nalogu.

Precizirao je da će od sutra jedino rasti cene evrosupera 95 i evrodizela na autoputevima.

- Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mera doprinosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu - rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da vlada ovim merama utiče na smanjenje inflacije.

- Vlada može smanjiti poreze, ograničiti dažbine, formirati cene, ali ne može sve. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Podesićemo mere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama - rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike