Vlada produžila uredbu o ograničenju cene goriva do kraja juna

31.05.2022

08:53

0

Autor: S. G.

Odluka je doneta danas, kao što je portal 24sedam juče i najavio

Vlada produžila uredbu o ograničenju cene goriva do kraja juna
gasoline-g450dc2e39_1920 (1) - Copyright Profimedia Pixabay

Vlada Srbije produžila je danas trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine, kao što je naš portal juče objavio.

Tako će se cena derivata u maloprodaji i u junu određivati svakog petka, i to u skladu sa kretanjem cene nafte na svetskim berzama. Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, neophodno je produžiti period važenja ograničenja cena goriva na još 30 dana.

- Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još uvek nestabilno, članovi vlade doneli su ovakvu odluku u cilju sprečavanja većih poremećaja na tom tržištu i radi očuvanja životnog standarda stanovništva - ističe se u saopštenju.

Po novom preseku cena od petka, gorivo u maloprodaji je poskupelo. Tako je nova cena, koja će važiti do petka ove nedelje, za litar evrodizela maksimum 203,5 dinara, a benzina BMB 95 187 dinara.

Inače, prema uredbi, maloprodajna cena goriva formira se na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu se dodaje trgovačka marža koja je pre mesec dana povećana za dinar i iznosi sedam dinara po litru.

Takođe, od 30. aprila umanjena akciza na benzin iznosi 15 odsto, a ta odredba je na snazi do 30. juna ove godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike