Predsednik FED-a najavio agresivnije povećanje ključne kamate

22.04.2022

11:48

0

Tako će krenuti jače u obračun s inflacijom koja je dostigla u martu godišnji nivo od 8,5 odsto, najviši u poslednjih više od 40 godina u SAD

Predsednik FED-a najavio agresivnije povećanje ključne kamate
Pixabay: Gerd Altmann

Predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel potvrdio je odlučnost američke centralne banke da smanji inflaciju, saopštivši da je agresivnije povećanje njenih kamatnih stopa moguće već na zasedanju FED-a sledećeg meseca, 3. i 4. maja.

- Rekao bih da će na stolu biti predlog od 50 baznih poena na majskom sastanku - rekao je Pauel na panelu održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu u četvrtak, prenosi CNBC.

Pauelove izjave u suštini odgovaraju očekivanjima tržišta da će FED odstupiti od svojih uobičajenih povećanja referentne kamate za 25 baznih poena i krenuti jače u obračun s inflacijom koja je dostigla u martu godišnji nivo od 8,5 posto, najviši u poslednjih više od 40 godina.

Prema procenama berzanskih aktera, kamatne stope FED-a na prekonoćne pozajmice banaka i druge vrste zaduživanja dostići će do kraja godine 2,75 procenata. Pauelove izjave su uzdrmale cene akcija na Volstritu, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons pao za više od 400 poena, a tehnološki Nasdak za više od dva odsto.

Prinosi na državne dužničke hartije SAD su istovremeno porasli, dostižući nivo od 2,9 posto na referentne 10-godišnje obveznice.

- Naš cilj je da koristimo sve alate kojima raspolažemo kako bismo vratili usklađenost između potražnje i ponude tako da inflacija krene naniže, i da to činimo bez usporavanja privrede koje bi rezultiralo recesijom - rekao je Pauel.

On je naveo da je vraćanje cenovne stabilnosti "apsolutno neophodno", jer "ekonomije ne funkcionišu bez stabilnosti cena“. Takođe je ocenio da je inflacija u SAD možda u martu dostigla stvarni vrhunac, "ali mi to ne znamo, pa nećemo računati na to“.

Pored povećanja kamatnih stopa, očekuje se da će FED uskoro početi da smanjuje količinu obveznica koje drži. Bilans stanja centralne banke sada iznosi blizu devet biliona dolara, prvenstveno se sastoji od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti, napominje američki medij.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug