Dolar raste: Američka valuta ojačala prema korpi valuta već drugu nedelju zaredom

12.06.2022

08:02

0

Izveštaj o inflaciji u SAD-u učvrstio je uverenje investitora da će Fed nastaviti da povećava kamate

Dolar raste: Američka valuta ojačala prema korpi valuta već drugu nedelju zaredom
Ilustracija - Copyright AP Photo/Elise Amendola

Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta porasla i prošle nedelje, druge zaredom, jer je izveštaj o inflaciji u SAD-u učvrstilo uverenje ulagača da će Fed nastaviti agresivno da povećava kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje za 1,95 odsto, na 104,16 bodova, piše SeeBiz. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,9 odsto, pa je cena evra potonula na 1,0520 dolara.

Inflacija ne popušta

Kurs dolara ojačao je i prema japanskoj valuti, za 2,7 odsto, na 134,40 jena, novu najvišu vrednost u 20 godina.

Najveći nedeljni skok u mesec i po dana ponajviše je posledica izveštaja koji je pokazao da inflacija u SAD-u ne popušta. U petak je, naime, objavljeno da su u maju potrošačke cene na godišnjem nivou porasle 8,6 odsto, dok su analitičari očekivali isti rast kao u aprilu, 8,3 odsto.

Zbog toga su pale u vodu špekulacije da je inflacija u aprilu dostigla vrhunac, te da će njeni pritisci popustiti, što bi značilo da bi američka centralna banka mogla biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

- Inflacija je sada na novim najvišim nivoima u 40 godina i malo je naznaka da je na vrhuncu. Cene deonica su pale jer bi Fed mogao da ubrza proces povećanja kamata, a to ide u prilog dolaru, kao i nesklonost ulagača prema rizičnim investicijama - rekao je Džon Dojl, potpredsednik u kompaniji Monex USA.

I ECB najavila rast kamata

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u 40 godina, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto. Očekuje se da će u junu i julu, a možda i u septembru dodatno povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 odsto, procjenjuje se na tržištu.

Kamate će uskoro povećati i Evropska centralna banka (ECB), s obzirom da je inflacija u evrozoni takođe dostigla rekordne nivoe. Nakon redovne sednice u četvrtak, ECB je obelodanila da će u julu ugasiti podsticaje u privredi evrozone i po prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope, i to za 0,25 odsto.

Ipak, evro je oslabio prema dolaru jer ECB zaostaje za Fedom po pitanju kamatnih stopa. Uz to, američka privreda je u boljoj formi od privrede evrozone, koja je pod pritiskom rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike