Cene skočile u nebo: Mladenci dve godine čekali da naprave svadbu, a sada moraju da podignu kredit da bi platili troškove!

16.06.2022

18:32

0

Cene proslava venčanja su u odnosu na 2019. godinu više za 20 do 30 odsto

Cene skočile u nebo: Mladenci dve godine čekali da naprave svadbu, a sada moraju da podignu kredit da bi platili troškove!
venčanje profimedia-0212171751 - Copyright Profimedia

Prethodne dve godine gotovo da se i nisu organizovale svadbe zbog epidemije koronavirusa i stalnih mera koje su bile na snazi. Ove godine se sve "otvorilo", pa su mladenci rešili da proslave svoje venčanje. Ipak, pojavio se problem podizanja cena robe i usluga, te oni koji "staju na ludi kamen" za svadbu treba da pripreme pravo malo bogatstvo, a neki zbog toga podižu i kredit. 

Maj i jun su udarni za svadbena veselja, kao i nadolazeći jul, avgust i septembar. Istražili smo za vas koliko koštaju zakup sale ili restorana, muzika, dekoracija...

Po zvanici i do 50 evra više

Naime, cene proslava venčanja su u odnosu na 2019. godinu skočile od 20 do 30 odsto, a ako se gleda po broju pozvanih gostiju, može se reći da vam za svadbu treba i do 50 evra više po zvanici.

- U restoranima su prvenstveno cene hrane i pića otišle nagore, a zatim i sve ostalo što je potrebno za jednu pristojnu proslavu venčanja - ističe za 24sedam vlasnica agencije za organizaciju venčanja "Samo kaži da".

Prema njenim rečima, najjeftiniji su i dalje restorani na obodu Beograda (Ibarska magistrala, Smederevski put, Zrenjaninski put). Najjeftinija sala je 22 evra po osobi, a najskuplja u prestonici 120 evra.

Kada se ove cene pretvore u broj zvanica, koji je obično između 250 i 300, onda se može reći da se svadba ne može organizovati bez 5.500-6.600 evra. Cene luksuznih proslava venčanja se kreću između 30.000 i 36.000 evra.

- Jeftiniji restorani uključuju i dodatne usluge, i dekoraciju, i tortu, i muziku... Sada sve to možete naći po ceni manje doplate. Ipak, ono o čemu naročito mladi treba da povedu računa je da provere kakav će proizvod dobiti - kaže za 24sedam Ivana Ćirić Mitrinović, vlasnica agencije za organizaciju venčanja "Nuptia", i naglašava da postoje i restorani koji uslovljavaju koga možete da angažujete za dodatne usluge, jer oni samo sa određenima sarađuju.

Profimedia
 

Ivana Ćirić Mitrinović objašnjava da su u Beogradu najskuplje sale u okviru hotela.

- Zakup sale u "Metropolu" je izuzetno skup - od 85 evra po osobi, ali za taj novac dobijate neverovatnu uslugu. U "Moskvi" je cena 80 evra, u "Hajatu" od 70 do 120 evra, dok je u "Hiltonu" između 85 i 120 evra po osobi - objašnjava vlasnica agencije "Nuptia".

Dekoracija nije gratis

Za svadbu je potrebna i dekoracija, čija cena varira u odnosu na to da li želite nešto minimalno ili biste salu uredili po poslednjim trendovima.

- Dekoracija košta od 10.000 dinara do nekoliko stotina evra, u zavisnosti od toga šta želite da prikažete, da li želite božure ili hrizanteme... Različiti mladenci imaju različite zahteve - kaže vlasnica agencije "Samo kaži da".

Pixabay
 

Kada se plaća dekoracija po stolu, onda je to između 10 i 50 evra.

- Deset evra staju manji buketi cveća, i to u niskoj vazi. Treba naglasiti da i cena samog cveća veoma varira na tržištu - kaže vlasnica agencije "Nuptia".

Za venčanicu pravo malo bogatstvo

Što se tiče iznajmljivanja venčanice, kako kaže naša sagovornica iz agencije "Samo kaži da", više ne možete da nađete model za 300 evra.

- Prosečna cena iznajmljivanja venčanice je 500 evra, a ako hoćete malo ekskluzivniju varijantu, odnosno modele za ovu godinu, onda vam je potrebno između 800 i 1.200 evra. Ovde se značajno primećuje rast cena - kaže ova vlasnica agencije.

Ono što naglašava Ivana Ćirić Mitrinović jeste činjenica da većina šivenih venčanica na naše tržište stiže iz Ukrajine, a da svi znamo kakvo je stanje u toj zemlji.

- Tako je 2019. godine prosečna lepša venčanica koštala 800 evra, a sada iznajmljivanje iste te venčanice iznosi 1.200 evra - kaže sagovornica.

Pixabay
 

Muškarac se za svadbu može obući za 250 do 450 evra, ali za cipele se izdvaja više stotina evra. 

Za gram zlata 7.000 dinara

Zlato je uvek bilo skupo, te se ovde porast cena malo primećuje. Za gram zlata je potrebno izdvojiti od 7.000 do 7.500 dinara.

- Najobičnije burme od žutog zlata, klasične izrade, i dalje mogu da se nađu za 25.000 dinara. Ipak, za nešto složenije modele u proseku treba da se izdvoji 60.000 dinara - kaže sagovornica iz agencije "Samo kaži da".

- Ni pre dve godine bez 350 evra niste mogli naći pristojne burme. Ako pričamo o klasičnim tankim zlatnim burmama, njih možete naći i za 200 evra, ali ja se ne sećam kada su mi mladenci naručili tako nešto. Sada se traži belo zlato, i to sa kamenčićima i ornamentikom - ističe vlasnica agencije "Nuptia".

Pixabay
 

Izlazak matičara na teren kao i pre, ali ako hoćete na Kalemegdanu...

Jedino što je za sada ostalo nepromenjeno su izlazak matičara na teren i cena venčanja u crkvi. 

- Cena izlaska matičara na teren je oko 12.000 dinara. Ipak, to je informacija do juna. Ne znamo da li će se cene od septembra menjati. Crkveno venčanje je takođe 12.000 dinara - priča vlasnica agencije "Samo kaži da".

Ipak, nešto je složenija situacija ukoliko danas želite da se venčate, na primer, na Kalemegdanu.

- Pre dve godine se plaćala samo taksa Upravi Kalemegdana, a sada mora da se plati taksa i Zavodu za zaštitu spomenika. Uz to se plaća i ulaz dostavnog vozila koje donosi opremu. Za tako nešto vam je potrebno više od 300 evra - kaže Ivana Ćirić Mitrinović. 

Bendovi i do 2.200 evra, a di-džej može za 1.000

- Ranije su prosečni bendovi uzimali od 1.000 do 1.500 evra, a sada je cena za muziku od 2.200 evra pa naviše. Di-džej uzima 1.100 evra i pušta muziku sa diska - kaže naša sagovornica.

Ipak, vlasnica agencije "Samo kaži da" nema to iskustvo. Prema njenim rečima, prosečni bendovi nisu poskupeli za proslave koje su bile organizovane od početka godine do juna.

- Mogu se naći bendovi koji sviraju za svadbe, i to veoma pristojno, i za 1.200 evra - ističe vlasnica ove agencije.

Skočile su cene i profesionalnog fotografisanja, te za ovu stavku treba izdvojiti prosečno 700 evra.

Dodatni trošak za gastarbajtere

Naši ljudi koji već neko vreme žive u inostranstvu često se opredele da proslave svoje venčanje u Srbiji. Ono što je za njih dodatni trošak jeste smeštaj gostiju koji dolaze "preko grane" u naše hotele. Cena sobe u "Moskvi" je u proseku 17.000 dinara za noć, u "Metropolu" 18.000 za noć, a u "Hiltonu" 26.000 dinara.

Ono što nije poskupelo su šminka i frizura, i za to je i dalje potrebno izdvojiti oko 35 evra.

Sagovornice dalje naglašavaju da sve stavke deluju neverovatno, kao i da većina veruje da se može proći jeftinije. Međutim, kada se upuste u organizaciju venčanja, mali broj njih se opredeli "za garažni bend" (koji sigurno manje košta), ili jeftiniju salu, dok za haljinu i šminku gotovo nijedna mlada ne štedi novac. 

Sve u svemu, kada se saberu troškovi za restoran, muziku, burme, dekoraciju, venčanicu i fotografisanje, svi se slože da je organizacija svadbe skup poduhvat. Međutim, interesantno je to što budući bračni parovi od ovog običaja retko odustaju. Nije im strano ni da podignu kredit kako bi upriličili slavlje koje se događa samo jednom u životu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike