Od ove godine poskupljuju venčanja: Ako planirate da stanete na ludi kamen, moraćete ovoliko da platite

03.01.2022

10:32

0

U vreme pandemije koronavirusa, odabir prostora za venčanje je nešto svedeniji

Od ove godine poskupljuju venčanja:  Ako planirate da stanete na ludi kamen, moraćete ovoliko da platite
Venčanje - Copyright Profimedia

Ukoliko odlučite ove godine da stanete na ludi kamen, uslugu matičara moraćete da platite 905 dinara više, kako se cena povećala u odnosu na prethodnu godinu. 

Ona je do početka godine iznosila 13.306 dinara, a sada će takse iznositi 14.211 dinara.

Shodno novom cenovniku usluga gradske uprave, koji su nedavno usvojili gradski odbornici, izlazak službenog lica radi zaključenja braka starih, nemoćnih, u domovima za stare, ili bolnicama biće uvećan za 18 dinara i koštaće umesto 273 - 291 dinar.

- Prema uputstvu Ministarstva finansija, ovim cenovnikom predviđeno je uvećanje cene usluge koje organizacione jedinice gradske uprave pružaju trećim licima, za oko 6,8 odsto - ističu nadležni.

Najmanje se venčavaju u januaru

Zavetovanje na večnu ljubav u parku na Kalemegdanu, u avionu tokom leta iznad Beograda ili na Avalskom tronju bilo je popularno prethodnih godina, ali u vreme pandemije, prestoničke matične službe nisu beležile "lude" zahteve.

Prema podacima Sekretarijata za upravu, septembar je bio i ostao mesec ljubavi. Tokom devetog meseca u prestonici sklopljena su 1.072 braka, a od početka 2021. godine u zajednički život rešilo je da uplovi više od 6.500 parova, dok je tačku na zajednički život stavilo blizu 2.000 nekadašnjih supružnika. Osim septembra, porast broja venčanja beleži se i u junu i julu, kada je obavljeno više od 900 venčanja što je skoro tri puta više u odnosu na početak godine. U januaru prethodne godine bilo je 284 venčanja, što je, kada se uporede podaci, najmanje u celoj godini.

- U septembru je najviše brakova sklopljeno na Paliluli, zatim u Zemunu i na Voždovcu, dok je nešto manje bilo na periferiji u Barajevu, Mladenovcu i Sopotu - objašnjavaju nadležni u matičnim službama.

Takođe, u zimskim mesecima venčanja su obavljana isključivo u zgradama opština, samo u prisustvu mladenaca, kumova i matičara i uz poštovanje svih propisanih mera. Na teren matičari su izlazili uglavnom tokom leta.

Zakup salona

U skladu sa novim cenovnikom, zakup svečane prostorije Starog dvora na tri sata biće 242.815 dinara, dok je najam crvenog salona za razne događaje, 116.737 dinara. Ko bude želeo da iznajmi žuti salon moraće da plati 70.042 dinara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike