Kostić kupuje "Budvansku rivijeru" i "Sveti Stefan": Srpski biznismen nudi Crnogorcima 61,5 miliona evra?

14.06.2022

11:49

0

Ponuda MK grupe će važiti 21 dan od dana objavljivanja prospekta za preuzimanje

Kostić kupuje "Budvansku rivijeru" i "Sveti Stefan": Srpski biznismen nudi Crnogorcima 61,5 miliona evra?
Copyright Pixabay

Srpski biznismen Miodrag Kostić, odnosno njegova kompanija MK grupa, planira da kupi preostale akcije “Budvanske rivijere” i hotela “Sveti Stefan”, i za to ponudi 61,5 miliona evra, piše podgorički "Dan".

Naime, kako je ovom listu potvrđeno iz više izvora bliskih berzi, kompanija MKG propertis (deo MK grupe) objaviće danas prospekt za preuzimanje preostalih akcija “Budvanske rivijere” i “Sveti Stefan” hotela po ukupnoj ceni od 61,5 miliona evra. Prospekt za preuzimanje preostalih akcija ova dva državna preduzeća biće objavljen na osnovu rešenja Komisije za tržište kapitala, a po osnovu Zakona o preuzimanju privrednih društava.

Preuzeli akcije AIK banke

Nakon što je MKG propertis, piše "Dan", pre skoro 20 dana postao vlasnik više od 30 odsto akcija “Budvanske rivijere” i “Sveti Stefan hotela”, po zakonu je bio obavezan da ponudi ostalim vlasnicima preuzimanje akcija. MK grupa je tada povećala udeo u oba preduzeća za 3,24 odsto, odnosno 1,51 odsto, a MKG propertiz je postao vlasnik svih akcija koje su do tada bile u vlasništvu AIK banke i Tandekson limiteda.

Većinski vlasnik u oba preduzeća je država preko nekoliko fondova. U “Sveti Stefan hotelima” Vlada ima 41,6 odsto akcija, MKG propertis 31,2 odsto, Fond PIO 12,8 odsto, a Zavod za zapošljavanje 4,3 odsto.

Država je dakle vlasnik 58,8 odsto, MKG propertis 31,2 odsto, dok ostatak pripada malim akcionarima. Skoro ista situacija je i u “Budvanskoj rivijeri” gde MKG propertis sa Tandekson limitedom, povezanim društvom, sada ima 32,2 odsto, a država takođe 58,8 odsto.

Potvrđena ponuda!

U skladu sa regulativom države Crne Gore, kompanija MKG Propertis, članica MK grupe, objavila je danas Prospekt za preuzimanje preostalih akcija HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan Hoteli, saopšteno je danas popodne portalu Bankar.me iz te kompanije.

- Ističemo da je obavezna javna ponuda za preuzimanje preostalih akcija ova dva društva, objavljena na osnovu rešenja Komisije za tržište kapitala, a po osnovu Zakona o preuzimanju akcionarskih društava - naveli su oni.

Za Sveti Stefan preko 20 miliona

U rešenjima Komisije za tržište kapitala, usvojenim u četvrtak, navedeno je da MKG propertis za većinski paket akcija “Budvanske rivijere”, odnosno za 67,8 odsto akcija ili 5.498.740 akcija nudi 7,3 evra po deonici, što je ukupno 40,14 miliona evra. MKG propertis je krajem maja akcije “Budvanske rivijere” kupio po prosečnoj ceni od 7,35 evra.

Kada su u pitanju “Sveti Stefan” hoteli, MKG propertis za 68,8 odsto akcija, odnosno 5.576.201 akcija, nudi 3,85 evra po deonici, odnosno 21,45 miliona evra. To je ukupno za obe kompanije ponuda od 61,5 miliona evra.

Ponuda MK grupe će važiti 21 dan od dana objavljivanja prospekta za preuzimanje, odnosno akcionari koji žele da prodaju svoje akcije po ponuđenoj ceni, moći će to da urade do 5. ili 6. jula.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Dan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike