Kostić: Koju god platu da traže, daćemo im!

07.03.2022

22:20

0

Autor: 24sedam

Potpredsednik MK grupe najavio gradnju fabrike alkohola koja će imati 30 miliona evra prihod i 30 zaposlenih inženjera

Kostić: Koju god platu da traže, daćemo im!
Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednik MK grupe Aleksandar Kostić najavio je večeras, na Kopaonik biznis forumu, da će ta kompanija u narednom periodu ulagati u poljoprivredu i najverovatnije ući u izgradnju fabrike alkohola, ali će novac nastaviti da investira i u bankarstvo i obnovljive izvore energije.

Kostić je na panelu "Srbija kao domaćin - perspektiva zajednice investitora" rekao da će MK grupa u oblasti poljoprivrede realizovati investicije koje daju veći prihod po zaposlenom.

Ulaganje i u bankarstvo

- Radimo sada projekat i verovatno ćemo ići ka gradnji fabrike alkohola koja će imati 30 miliona evra prihod sa 30 zaposlenih inženjera. Daćemo im platu koju god budu tražili. "Karneks", recimo, ima prihod od 55 miliona sa više od 1.000 zaposlenih - rekao je Kostić.

On je dodao da MK svakako ostaje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

- Tražimo kvalitetne ljude. Plate neće padati, samo će rasti, a mi smo spremni da platimo koliko traže radnici - naveo je on.

AIK banka (deo MK grupe) je, kako dodaje, u poslednji čas kupila rusku Sber banku u Srbiji. 

- Moram da pohvalim Narodnu banku Srbije da je reagovala najbolje što može u ovom trenutku. Ceo vikend su radili, i mi smo radili, i uspeli smo zajedno da stopiramo paniku... Imali smo manji odliv novca, svega par desetina miliona evra, ali ljudi već sada vraćaju depozite - naglasio je Kostić, i dodao da je u Hrvatskoj odliv bio 200 miliona evra i u Sloveniji 200 miliona.

Važni i obnovljivi izvori

Treća stvar gde će, kako kaže, možda i najviše investirati jesu obnovljivi izvori energije.

- Trenutno imamo 214 megavata iz vetra u razvoju i jedan veliki projekat Agrosolar kod Kule od 550 megavata i to ćemo da završimo, tako da ćemo imati 500 megavata iz vetra i 500 iz solara. Kada to završimo, idemo sa investicijama ka BiH i Hrvatskoj i razvijamo taj segment našeg biznisa - naveo je Kostić.

Tanjug/Rade Prelić
Zoran Drakulić

Zoran Drakulić, predsednik srpskog poslovnog kluba "Privrednik" istakao je na istom panelu da u Srbiji "imamo milion hektara neobrađene zemlje" i da je to nedopustivo. On je naglasio da bi trebalo preduzeti određene korake da se ta zemlja iskoristi jer su nam potencijali ogromni.

- Srbija može, na primer, da proizvede na zemlji lošijeg kvaliteta, pet miliona tona nafte kroz energetsko bilje. Znači, na samo 40 odsto površine, da dobije 40 do 50 tona po hektaru zemlje... E to me najviše boli - kaže Drakulić.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi