Ovakve automobilske „zveri“ se više ne rađaju: I Srbija ima oldtajmere za ponos (FOTO/VIDEO)

09.06.2022

18:45

0

Iako formalno „polovnjaci“, oldtajmeri su sve samo ne „krševi“ koje viđamo po putevima, a da se tako kvalitetne „mašine“ više ne prave, potvrdili su za 24sedam iz „Mercedes kluba Srbija“

Ovakve automobilske „zveri“ se više ne rađaju: I Srbija ima oldtajmere za ponos (FOTO/VIDEO)
oldtajmeri 2 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Na sajmove automobila svi dolaze da vide nove ili aktuelne modele, ali ako se tamo nađu i oni stari, ljudi se uvek vrate kući puni priča i utisaka upravo u vezi sa „pravim automobilima“, sada oldtajmerima.

To je ekipa 24sedam imala prilike da vidi i na salonu automobila „BG Eco Car Show“ (12-15. maja, Beogradski sajam), ali i na Sajmu korišćenih vozila (2-5. jun, „Štark arena“), gde su bili izloženi neki probrani modeli sa kojima Srbija može da se ponosi u svetu ljubitelja automobila.

Pavle Jovanović, predsednik „Mercedes kluba Srbija“, na sajmu "polovnjaka“ nam je pokazao zašto su ti, po nekoliko decenija stari automobili i dalje toliko interesantni ljudima da ih vide, ali i da ih kupe, na primeru jednog od izloženih bisera – modelu „mercedes sl 600“ iz 1993. godine.

- Na primer, ovaj „mercedes“ je u AMG-ovoj optici, nije naknadno „pakovan“, sa 408 konja i V12 motorom. Šta reći nego zver za uživanje. Takvi se više ne prave – ističe Jovanović.

Ko voli, nek spremi pare jer...

Oni koji bi da kupe ovako nešto neka spreme sumu koja odgovara vrednosti nove „tojote kamri hibrid“ ili „audi a4 limuzine“, odnosno oko 40.000 evra.

- Mislim da to nije neka prevelika cena s obzirom na to da se radi o retkom automobilu i retkom modelu, da je mnogo toga na njemu rađeno ručno i da se automobili ovakvog kvaliteta izrade više ne prave jer se fabrici to ne bi isplatilo – objašnjava Jovanović.

Cena je „sitnica“, ako se zna da je nov koštao 200.000 maraka, što bi danas bilo oko 250.000 evra. Ni ostalim oldtajmerima cena nije mala, pa se postavlja pitanje da li u Srbiji uopšte ima tržišta za ovakve automobile. Odgovor je iznenađujući…

- Da. Nikad manje države a nikad više oldtajmera i retkih automobila nego što je sada. Ima „mercedesa“, drugih marki, američkih modela… tržište je potpuno popunjeno. I na njega ne utiče ovo poskupljenje „polovnjaka“, jer oldtajmeri drže svoje cene. One s vremenom rastu, ali nevezano za ovu situaciju – objašnjava naš sagovornik.

Svi ti vlasnici, kao i brojni fanovi i entuzijasti, okupljeni su u raznim klubovima oldtajmera. Samo „Mercedes klub Srbija“ ima 16.000 članova koji međusobno na fejsbuk-stranici razmenjuju iskustva, informacije, delove…

A kada se organizuje neki skup, okupi ih sa njihovim automobilima, starim i onim ne tako starim, na stotine.

- Svi su dobrodošli jer svi vole automobile – zaključuje Pavle Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike