Ko kupuje skupoceni procenat „Aramka“: Svi tipuju na Kineze

29.04.2021

07:44

0

Misteriozni kupci jednog procenta najveće petrolejske kuće u svetu, koje je najavio Mohamed bin Salman, dolaze sa Istoka

Ko kupuje skupoceni procenat „Aramka“: Svi tipuju na Kineze
Copyright Profimedia

Veliki kineski investitori pregovaraju sa vlastima u Rijadu o kupovini udela u „Saudi Aramku“, koji se priprema za prodaju još oko jedan odsto vlasništva u saudijskom državnom naftnom gigantu, izveštava Rojters pozivajući se na četiri neimenovana izvora.

Prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji „Aramka“, cena za jednoprocentni vlasnički udeo iznosila bi oko 19 milijardi dolara, dodaje britanska agencija.

Kao što smo javili u sredu, saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman potvrdio je u izjavi jednom saudijskoj TV stanici da se vode pregovori o prodaji udela u državnoj naftnoj kompaniji jednoj “vodećoj globalnoj energetskoj firmi”.

– Ne želim da dajem nikakva obećanja, ali vodimo razgovore s jednom vodećom svetskom energetskom kompanijom o sticanju vlasničkog udela od jedan odsto – rekao je bin Salman.

On je ocenio da će “to biti sjajna stvar za povećanje “Aramkove” prodaje u matičnoj zemlji te kompanije”, ne otkrivajući o kojoj je firmi reč, već da samo dolazi iz jedne  “ogromne” državi.

Bin Salman je naveo takođe da se vode razgovori i sa drugim firmama, te da bi deo  akcija “Aramka” mogao da bude prenet na suvereni fond bogatstva kraljevine i na Javni investicioni fond. Deo akcija bi, kaže, mogao da bude uvršten i na saudijskoj berzi Tadavul.

Pročitajte još:

Inicijalna javna ponuda “Saudi Aramka” bila je najveći svetski IPO kada je kompanija debitovala na berzi u decembru 2019. godine. Na domaćoj berzi Tadavul listirano je oko 1,5 posto akcija ove kompanije.

“Aramko” je na IPO-u prikupilo 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije iskoristila „grin šu opciju” (prodaja veće količine akcija od obima prvobitno najavljenog utvrđenog potencijalnim kupcima) i prodala  još 450 miliona akcija, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska vlada poseduje više od 98 procenata Aramkovih akcija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike