SAZNAJEMO Šta će biti sa gorivom: Sutra ističe uredba o ograničenoj ceni

30.05.2022

18:10

0

Autor: S. G.

Uredba Vlade o ograničenju visine cena naftnih derivata poslednji put je produžena 30. aprila i važi do 31. maja

SAZNAJEMO Šta će biti sa gorivom: Sutra ističe uredba o ograničenoj ceni
gorivo poskupljenje (4) - Copyright Profimedia gorivo poskupljenje (4)

Cene nafte su i početkom ove nedelje nastavile rast, pa je tako noćas evropska nafta Brent dostigla 120,2 dolara po barelu nakon čega se danas u toku dana neznantno spustila na 119,8 pa opet nastavila rast. Slično je i sa američkom naftom WTI koja je takođe ojačala i danas košta oko 115,7 dolara za barel, pokazuju podaci sa portala oilprice.

Takav trend nikako ne ide na ruku vozačima jer je gorivo i u maloprodaji sve skuplje. Tako je i u našoj zemlji gde je od prošlog petka benzin poskupeo pa je BMB 95 maksimum 187 dinara, a evrodizel 203,5 dinara po litru.

U Srbiji su cene goriva na pumpama (u maloprodaji) ograničene još od novembra prošle godine, a na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je nekoliko puta produžavana, i po osnovu koje se svakog petka u 15 časova obračunavaju nove cene, u skladu sa kretanjem cene nafte na svetskim berzama.

S obzirom na to da aktuelna uredba ističe već sutra (važi do 31. maja), pitanje je šta će dalje biti sa cenom naftnih derivata u Srbiji. Ipak, kako saznajemo, postojeća uredba biće produžena tako da ćemo i ovog petka imati novo usklađivanje i promenu cena.

A ako je suditi po kretanju cene nafte, vozači u Srbiji moraće da izdvoje više novca za gorivo.

Iako nije poznato do kada će biti produžena Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata, pretpostavlja se da će imati rok od mesec dana, odnosno do kraja juna.

Smanjenje akcize do kraja juna

Inače, prema važećoj uredbi, maloprodajna cena goriva formira se na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu se dodaje trgovačka marža koja je pre mesec dana povećana za dinar i iznosi sedam dinara po litru.

Takođe, od 30. aprila umanjena akciza na benzin iznosi 15 odsto, a ta odredba je na snazi do 30. juna ove godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike