Ludovala je i pre embarga Moskvi, a sada...: Nafta prešla i 124 dolara

31.05.2022

08:28

0

Autor: 24sedam

Najava uvođenja naftnog embarga Rusiji dodatno je raspalila cenu sirove nafte u svetu

Ludovala je i pre embarga Moskvi, a sada...: Nafta prešla i 124 dolara
Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Sama najava da će Evropa uvesti embargo na rusku naftu bila je dovoljna da cena na berzi danas skoči više od dva dolara. Trenutna cena brenta, prema podacima Blumberga, u 10 časova po CET, vrti se oko 124 dolara za barel, što je granica koja je u današnjem trgovanju u Aziji bila i probijana.

Cene nafte na svetskim berzama su skočile danas nakon što su lideri Evropske unije sinoć postigli načelni sporazum o zabrani uvoza većeg dela ruske sirove nafte. Iako se period kada bi ovaj embargo počeo sa primenom najavljuje kao „do kraja godine“, berza je reagovala odmah i cena evropske nafte brent za isporuku u julu (fjučer ugovori) porasla je za za više od dva dolara.

O sporazumu o zabrani uvoza ruske nafte putem mora u EU još treba da se pregovara jer pojedine zemlje traže izuzetke, kakav su izborile Mađarska, Češka i Slovačka (a posredno i Austrija i Nemačka) po pitanju nafte koja stiže naftovodom.

Ukoliko se embargo efikasno primeni do kraja ove godine ili u prvoj polovinji naredne, to bi bukvalno desetkovalo ruski izvoz nafte u EU.

Screenshot: Bloomberg
Dnevni skok cene fjučersa brenta na azijskim berzama

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike