Rusi se pod sankcijama spremaju za goste: Na Roskongresu 90 država

26.05.2022

07:21

0

Na ekonomskom forumu u junu u Rusiji spremaju se za veliki broj gostiju iz sveta iako je zemlja pod najvećim embargom u istoriji

Rusi se pod sankcijama spremaju za goste: Na Roskongresu 90 država
kovid sertifikat propusnica - Copyright Tanjug/Sava Radovanovic

Predstavnici više od 90 država potvrdili su učešće na 25. Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) koji će biti održan sredinom juna, saopšteno je iz Fondacije Roskongres, organizatora manifestacije.

- Važno je stvoriti povoljne uslove za realizaciju zajedničkih projekata i obezbediti podršku inicijativama poslovne zajednice. Suprotno određenim okolnostima, učešćena na SPIEF 2022. je potvrdilo više od 90 zemalja. Brojke su zaista impresivne - rekao je saradnik ruskog predsednika Anton Kobjakov, prenosi Tass.

SPIEF će ove godine biti održan od 15. do 18. juna u Sankt Peterburgu.

Oviliki broj gostiju iz sveta je neočekivan, s obzirom na to da od pokretanja ruske "specijalne operacije" u Ukrajini, zemlja se nalazi pod najobimnijim sankcijama koje je protiv jedne zemlje pokrenuo svet, od SAD, preko EU do Australije.

Proširuje se BRIKS

Sanktpeterburški forum je i mesto rađanja grupacije rastućih svetskih ekonomija, poznatije kao BRIKS. Ta organizacija, koju od 2006. godine čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, bi u bliskoj budućnosti mogla da bude proširene. Inicijativu je pokrenujla Kina a iz Moskve je sdaa saopšteno da je ideja dobra ali da je „preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji“.

- Proširenje petorke BRIKS-a, nesumnjivo zavređuje punu pažnju asocijacije. Ove godine je kineski predstavnik u BRIKS-u predložio da se intenzivira rad na tome i mi podržavamo tu inicijativu - izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike