Koliko će nam Rusi naplatiti gas: Srbija kao Mađarska, ili...

25.05.2022

05:35

0

Novi gasni aranžman krucijalno je pitanje Srbije, čije će rešenje u narednim godinama značajno određivati troškove i građana i privrede

Koliko će nam Rusi naplatiti gas: Srbija kao Mađarska, ili...
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Količine, cena i neprekidno snabdevanje gasom, tri su bitne stvari koje će rešiti novi gasni aranžman Srbije i Rusije, a o kojem će ovih dana razgovarati i predsednici država Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Tri stvari koje je kao presudne naveo Vučić uveliko će određivati koliko će koštati proizvodnja robe u dobrom delu srpske industrije, kao i to za koliko novca će se sledeće zime ogrejati građani, bilo da imaju gas kod kuće ili se greju preko toplana.

Od tri navedene stavke, kao ključne su izdvojene cena i količina. Za količinu ne bi trebalo da bude nikakvih problema, jer na dva pravca snabdevanja - starim preko Mađarske i novim "Balkanskim tokom", preko Bugarske - gasa stiže i više nego što Srbiji treba, a Rusi svakako ne oskudevaju u tom energentu.

Ostaje pitanje cene, i ona je svakako ono od čega se strepi. Povoljan desetogodišnji ugovor, po kome se plaćalo 270 dolara za 1.000 kubnih metar gasa, istekao je krajem prošle godine i produžen je do kraja maja. Ta brojka se svakako ne može dobiti, jer je cena gasa na evropskom tržištu u međuvremenu višestruko skočila.

- Za količine ne bi trebalo da brinemo. Kolika bi cena mogla da bude znaju samo u "Gaspromu" i "Srbijagasu", koji vode pregovore, ali će ona svakako biti povoljnija nego što je dobijaju neke druge zemlje i znatno manja nego što bi bila da se gas kupuje na tržištu - kaže za 24sedam Vojislav Vuletić, predsednik UO Udruženja za gas Srbije.

Brige ne bi trebalo da bude ni kada je reč o snabdevenosti, jer predsednik Vučić je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio da Srbija može da uskladišti od 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj. Uz 450 miliona kubika koji mogu da stanu u rusko-srpsko skladište u Banatskom Dvoru, to bi trebalo da bude dobra tromesečna rezerva i u slučaju nekih većih poremećaja u snabdevanju u Evropi.

Pregovori u cajtnotu

Početak pregovora dveju gasnih kompanija najavljen je još u martu, kada je pominjan kao rok za završetak 15. maj. Taj rok je probijen, ali će se do rešenja svakako doći pre 1. juna, kada aneks ugovora prestaje da važi.

Dok se ne sazna nova cena, o njoj može samo da se nagađa prema onom kakve su aranžmane sklopili u okruženju. Ili ako se sazna, jer na primer Mađarska je u septembru sklopila novi ugovor, na 15 godina i za 4,6 milijardi kubika gasa godišnje, ali zvanična cena nije objavljena.

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto je samo naveo da je veoma povoljna, čak povoljnija nego u prethodnom ugovoru. Agencija Tass prenela je 1. februara 2022. godine da je predsednik Vladimir Putin izjavio da je Mađarska zbog dugoročnog ugovora u mogućnosti da dobije gas „pet puta jeftinije nego što je sada cena na tržištu u Evropi“. Tada je cena fjučersa gasa bila 73 evra za megavat, odnosno 905 dolara za 1.000 kubika, što bi onda govorilo da su Mađari dobili „staru cenu“ od oko 200 dolara.

Trenutna cena terminskih ugovora za gas na ICE berzi je 83 evra za megavat-čas, odnosno nešto iznad 900 dolara za 1.000 kubika.

Screenshot: ICE berza
 

Negde u isto vreme ugovor su produžili i Moldavci, s čijom aktuelnom vladom Moskva ima političkih razmirica, pa je i cena u petogodišnjem ugovoru u novembru skočila značajno – na 450 dolara za 1.000 kubika. U međuvremenu je ta cena izmenjena na dvostruko toliko, jer Kišinjev nije uredno plaćao gas i vratio dugove.

Zvanični Beograd se sada nada ceni od 400 dolara, u krajnjem slučaju onoj od 600, što je mnogostruko više od sadašnje, ali i znatno manje od one "tržišne". Ovoga marta, prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović prognozirao je da bi se u prvoj fazi „vraćanja cene u normalu“, ona mogla kretati između 800 i 850 dolara, a u kasnijoj fazi, kada se smiri situacija u Ukrajini, cena bi mogla da se stabilizuje na 600-650 dolara za 1.000 kubnih metara.

Aktuelne berzanske cene, od kojih se u široj populaciji pamte samo pikovi, kada cene dođu na 1.500 ili 2.000 dolara, lako znaju da zavaraju. To pokazuje i prosečna cena ruskog gasa koja je tokom 2021. bila "samo" 298 dolara, da bi u poslednjem kvartalu dosegla 517 dolara.

Pošto su to pretkrizne cene, dakle normalne, bez uticaja vanrednih okolnosti kao što su rat u Ukrajini i sankcije EU prema Rusiji, gledano dugoročno tada bi 600 dolara za desetogodišnji ugovor bilo mnogo novca. Naravno, veoma moguća varijanta je i klizna cena, prema ceni nafte, odnosno "naftnoj formuli", ili neka kombinacija sa fiksnom cenom za određenu količinu.

Rusi zavrću ventile

Cena se ne zna, ali ono što se zna je da će biti novog gasnog aranžmana. Tako će Srbija svakako izbeći sudbinu nekih zemalja kojima je ovih dana Moskva prekinula dotok gasa, a koje se sada oslanjanju na (nepostojeći) gas iz SAD ili na milost i nemilost "partnera" iz EU i NATO.

Prve su na udaru u aprilu bile Poljska i Bugarska, koje su odbile da gas plate u rubljama, kao što su to (posredno) uradile Francuska, Nemačka ili Italija. Zbog toga je cena prirodnog gasa u Bugarskoj u maju porasla za 13,7 odsto, na 83 evra po megavat-satu (MVh). Tamošnja regulatorna agencija je rekla da će povećanje imati minimalan uticaj na račune domaćinstava, pošto je grejna sezona završena, ali sledeća zima ipak nije tako daleko, a gas treba i privredi.

“Bulgargaz”, najveća bugarska kompanija za distribuciju prirodnog gasa, saopštila je da će gas tada stizati iz Azerbejdžana, "ali po višoj ceni". Bugarska planira i da se poveže sa još nedovršenim terminalom za utečnjeni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, gde je ideja da se gas uvozi brodovima iz SAD.

Poljacima je ideja da se snabdevaju preko gasovoda Jamal - Evropa, tako što bi gas dobijali od Nemaca. A Nemci ga i dalje kupuju od Rusa, i tako će ostati godinama, jer dugo najavljivane terminale za LNG nisu ni počeli da grade.

Ovih dana bez ruskog gasa ostali su i Finci, a Litvanci čak i bez ruske struje. Srbiji ne preti sličan scenario, samo je pitanje koliko će Rusi ovaj put biti blagonakloni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike